POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Веско Ешкенази – Сънчо с цигулка по БНТ (видео)

Музикантът става герой в приказка за „Лека нощ, деца“

Веско Ешкенази с говорeщите котарак и мишки в „Хотел Музика“. Снимка: Личен архив - Веско Ешкенази – Сънчо с цигулка по БНТ (видео)

Веско Ешкенази с говорeщите котарак и мишки в „Хотел Музика“. Снимка: Личен архив

Културата, знаем, се придобива по естествен път чрез образованието. И радостното е, че една от най-полезните в последните години инициативи – „Фортисимо в клас“, която запознава българските ученици с класическата музика – скоро ще стигне и до най-отдалечените кътчета на страната чрез БНТ. В три поредни вечери националната телевизия ще излъчи приказки с цигулка за „Лека нощ, деца“.

На 13, 14 и 16 юни ще видим Веско Пантелеев-Ешкенази като Сънчо. Музикантът става герой в „Хотел Музика“ – поредица, подобна на „Мъпет шоу“, но с музикални инструменти. Ешкенази играе себе си – прочут цигулар пристига в хотел, обитаван от говорeщи котарак и мишки… Ще звучи, разбира се, и много музика.

„Хотел Музика“ е създаден от „Фортисимо в клас“ и „Дрийм Тим“ преди 3 години и най-сетне стига до ефира на БНТ. В три кратки епизода Ешкенази ще разкаже за цигулката, а в следващите най-малките зрители ще видят Печенката и ще разберат какво е бийтбокс.

Хари Ешкенази, който ръководи „Фортисимо в клас“ вече шест години, се надява да бъдат заснети и още епизоди от музикалните приказки за „Лека нощ“. С образователния проект, подкрепен от фондация „Америка за България“, вече са стигнали до повече от 18 хиляди ученици, създавайки нова публика за класическата музика, а защо не и бъдещи музиканти! Около 60 изпълнители – някои от тях прочути като Веско Ешкенази – са обикаляли училищата в страната, за да пренесат у децата своята страст към музиката. По думите на Хари Ешкенази, на много места учениците си видели за първи път на живо музикални инструменти.

И ако в българския телевизионен ефир културата намира своя най-радушен прием в БНТ, логично е тази поредица да намери продължение именно там. Дотук „Фортисимо в клас“ са гостували в почти всички градове, в които има оркестри – и сега имат шанса да вдъхновят любов към класическата музика сред най-малките зрители дори там, където никога не са ходили на концерт, на театър и на кино.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС