Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вестникар купи депозита на „Профон“ в Корпоративна банка

Гриша Ганчев се отказа от сделката със Саня Армутлиева

Саня Армутлиева - председател на "Профон", успя да спаси голяма част от парите на дружеството в Корпоративна банка. - Вестникар купи депозита на „Профон“ в Корпоративна банка

Саня Армутлиева - председател на "Профон", успя да спаси голяма част от парите на дружеството в Корпоративна банка.

Медиен собственик е един от спасителите на милионите на „Профон“ в Корпоративна банка. Вестникарят, който има кредити към Цветан Василев, е купил част от влоговете на музикалното сдружение. „Профон“, председателстван от Саня Армутлиева, притежава 8 млн. лв. в банката, които с лихвите са около 10 млн. лв.

Корпоративна, чийто лиценз бе отнет от БНБ на 6 ноември, е една от банките, в които частното дружество за колективно управление на сродни права в музиката държи приходите си, събирани от медии, хотели, ресторанти, търговски центрове, бензиностанции, фризьорски салони…

Тези пари са част от общо 20 милиона лева непотърсени от изпълнителите и продуцентите, постъпвали в организацията от 2000 г. насам. В Корпоративна банка парите са били на два влога, оставени на срочен депозит при 7% лихва, след решение на Управителния съвет на „Профон“. С лихвите са били плащани заплатите на администрацията в дружеството.

Освен вестникаря, „Профон“ има и още един „спасител“. Купувачът на депозита е друг кредитор на банката – най-големият производител на основен ресурс за строителството. Той ще покрие 80% от депозита на музикалното дружество.

Гриша Ганчев и неговата фирма „Литекс моторс“ бяха в в напреднали преговори да сключат сделка с „Профон“, но Ганчев в последния момент се отказал, обиден, че сдружението се договаря и с други бизнесмени.

Въпреки оттеглянето на Ганчев, музикалното дружество ще спаси около 7 млн. лв. от парите си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС