Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вестникът на Ватикана: Злодеите в „Силата се пробужда“ не са достатъчно зли

Кайло Рен не е като Дарт Вейдър, отбелязва анонимен критик в изданието

L’Osservatore Romano е притежание на Светия престол от 1861 г., но репутацията му на издание с остър критически консерватизъм се дължи на по-скорошни времена. - Вестникът на Ватикана: Злодеите в „Силата се пробужда“ не са достатъчно зли

L’Osservatore Romano е притежание на Светия престол от 1861 г., но репутацията му на издание с остър критически консерватизъм се дължи на по-скорошни времена.

Полуофициалният ватикански вестник L’Osservatore Romano излезе с негативна рецензия за „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ – а като основен недостатък на филма е посочено, че злодеите не са достатъчно зли.

Анонимен критик от изданието определя Кайло Рен, изигран от Адам Драйвър, и върховния лидер Сноук (Анди Серкис, чрез компютърна анимация) като бледи имитации на традиционните лоши герои в сагата, предава „Гардиън“.

„Решението на режисьора се проваля най-зрелищно в неговата репрезентация на злото, изразена от негативните герои – се казва в рецензията. – Дарт Вейдър и най-вече император Палпатин бяха двама от най-ефективните злодеи в този жанр на американското кино. Аналогът на Вейдър, Кайло Рен, носи маска просто за да подражава на предшественика си, а героят, който трябва да замести Палпатин като въплъщение на върховното зло, е най-сериозният дефек на филма. Без да разкриваме нищо от сюжета, Сноук е най-тромавият и натруфен резултат, който може да се получи от компютърна графика.“

L’Osservatore Romano е притежание на Светия престол от 1861 г., но репутацията му на издание с остър критически консерватизъм се дължи на по-скорошни времена. През 1960 г. вестникът започна атака срещу класическия вече италианския филм „Сладък живот“ на Федерико Фелини, като заклейми като „подбуда към зли престъпления и пороци“, изрази възмущение от ефекта му върху „опасни умове“ и категорично смъмри режисьора за опита му „да морализира чрез аморалност“.

Напоследък обаче рецензентите в изданието са приели изненадващо либерален подход – и дори през 2012 г. похвалиха „Скайфол“ за „изключително красивите момичета на Бонд“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90