Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди: БГ Лувърът е моя рожба, изстрадал съм му всяка тухла

Министър Стоянович отклонява молба на Рашидов да разгледа музея

Вежди Рашидов дава пресконференция-отчет за това какво е свършил за Българския Лувър. Снимка: Румен Добрев - Вежди: БГ Лувърът е моя рожба, изстрадал съм му всяка тухла

Вежди Рашидов дава пресконференция-отчет за това какво е свършил за Българския Лувър. Снимка: Румен Добрев

Петър Стоянович отклони молбата на ексминистъра на културата Вежди Рашидов да разгледа днес готовия БГ Лувър. Скулпторът прати писмо на арт началника, за да види с очите си резултата от грандиозния ремонт на сградата и метаморфозата й от Технически университет в музей. Стоянович обаче му отвърна да заповяда по-нататък. 

Рашидов поискал достъп до новата галерия точно днес, защото дава пресконференция, на която ика да припомни на обществото, че именно той е стартирал проекта, който струва 27 млн. лв..

„Успокойте министър Стоянович, просто давам рутинна пресконференция“, обясни пред „Площад Славейков“ скулпторът. Той обаче е обиден, че всеки път пропускат името му, когато стане дума за Българския Лувър.

В пресинформация, изпратена от Министерството на културата до медиите, пише, че Рашидов иска „спешен достъп до Националния музеен комплекс на 27 май“.  Пратен е накратко и отговорът на Стоянович – той „благодари за живия интерес на народното представителство към изграждането на музейния комплекс, стартирало в края на 90-те години на миналия век, и с удоволствие ще предостави достъп след приемането на сградата от официалната Приемателна комисия на Министерството на културата, насрочено за 29 май 2014 г.“ В писмото си Стоянович кани предшественика си да посети сградата на 30 май.

„Най-искрено желая успех на Стоянович като министър, но аз трябва да приключа с министерството по някакъв човешки начин. Много усилия положихме. В крайна сметка и аз заслужавам едно уважение за това, което съм постигнал. Някой трябва да каже „Благодаря“. Но нямаше приемственост между нас със Стоянович, имаше реваншизъм. Аз не съм нападал никой от предишните министри на културата, винаги съм се държал хигиенично“, обясни Рашидов пред „Площад Славейков“.

Ексминистърът продължи: „Лувърът е моя рожба и аз няма да го подарявам, не е честно, не е почтено, изстрадал съм всяка тухла от него“.

Вежди Рашидов показва вида на Техническия университет, преди да започне ремонта му.

Вежди Рашидов показва вида на Техническия университет, преди да започне ремонта му.

Откакто е напуснал Министерството на културата, Вежди Рашидов не е влизал в Българския Лувър. Негов човек обаче тайно е заснел на какъв етап е ремонтът.

Вижте снимки, предоставени ни от Рашидов, преди и след метаморфозата на сградата: 

Вътрешният двор е напълно обновен.

Вътрешният двор е напълно обновен.

Залите на старта на ремонта

Залите на старта на ремонта

Залите са вече готови за първата си експозиция.

Залите са вече готови за първата си експозиция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС