Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов: 300 с по 1 млн. лв. в КТБ мълчат като захарни петлета

С изложбата в Лувъра България става световен фактор, твърди министърът на културата

„КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон - казва Вежди Рашидов. - В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон започнаха едни хиени да го ръфат, дойдоха и други хищници, накрая чакалите изядоха каквото е останало. В един момент се намеси държавата и каза: „Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние”. Снимка: Румен Добрев - Вежди Рашидов: 300 с по 1 млн. лв. в КТБ мълчат като захарни петлета

„КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон - казва Вежди Рашидов. - В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон започнаха едни хиени да го ръфат, дойдоха и други хищници, накрая чакалите изядоха каквото е останало. В един момент се намеси държавата и каза: „Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние”. Снимка: Румен Добрев

Вежди Рашидов сравни Корпоративна банка със слон, отгледан в зоопарка на държавата, в интервю пред Илиана Беновска за радио К2. 

„Избягвам вече да коментирам КТБ и ще ви го кажа по-простичко защо. Когато надигах вой за КТБ, аз бях един от малкото хора, които бяха проверени от НАП. Преди да стана министър, по закон бях длъжен да си обявя доходите – чисти и честни пари, с платени данъци. Над 300 човека имат над 1 милион в КТБ и всички мълчат. Освен мен, да чухте някой друг?”, попита Рашидов. Според него милионерите не надигат глас, защото не могат да си докажат доходите.

„Мълчат си като захарни петлета, но и да изкукуригат, мен това не ме интересува – продължи министърът. – За мен беше важно да не бъда унижен на стари години с честността си към тази държава. Аз изживях поредното унижение след Възродителния процес”.

„КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон – заяви министърът на културата. – В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон започнаха едни хиени да го ръфат, дойдоха и други хищници, накрая чакалите изядоха каквото е останало. В един момент се намеси държавата и каза: „Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние”. След това минават лешоядите и както в саваната – виждате – накрая остават само едни кости, които никой не ги ще. Слонът просто го няма”.

Скулпторът не е уверен, че ще си получи парите  от КТБ: „Тази тема вече не ме интересува, но нека да се забавляват хората, чиито пари никой не ги знае”.

Рашидов коментира и сигнала срещу него от „Антимафия“, даден в прокуратурата, със съмнения за злоупотреба с евросредства по Норвежката програма: „Има си прокуратура – нека го провери”. Рашидов обясни, че след постъпването си като министър на културата е направил три независими една от друга проверки по отношение на европейски пари по Норвежката програма.

„Омръзна ми постоянно някой отнякъде да се събужда и да ме рекетира, мислейки, че плаши гаргите”, каза Рашидов. Според него, ако се продължи с нападките и забавянето, има опасност да се лишим от 16 млн. евро.

След около 15-ина дни в Лувъра в Париж ще бъде открита изложбата „Епопея на тракийските царе“, с която според министъра на културата ставаме световен фактор в изкуството.

„Една седмица остана, България влиза в световната културна история – заяви Вежди Рашидов. – България започва да става световна държава на културата!”

По темата за реформата в сценичните изкуства Рашидов каза, че актьорите се радват на пълни зали и виждат сами резултатите от направените промени. Според министъра не е необходимо да се плащат държавни субсидии за всеки зрител,“защото театърът е за хората, а радостното е, че те пълнят залите, от което идват и приходите за театрите и актьорите“.

Гостът съобщи новината, че през септември започва ремонтът на изгорелия преди 2 години театър в Пловдив. Предстои и реновирането н театъра в Шумен с европейски средства.

Рашидов съобщи, че в Министерството на културата подготвят няколко нови закони – за фонд „Театър”, фонд „Кино”, фонд „Книга”, фонд „Музика”: „Трябва да се направи законът за меценатството, въпреки че трудно ще стане, но щом хората го искат, ще го направим”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg