Софийска филхармония МЕГАБОРД

Вежди Рашидов: Бог е създал мъжа да опложда, а жената да износва

Бившият министър на културата е против премахването на МОЧА

Според Вежди Рашидов Законът за домашното насилие ще развали много семейства, „защото дава възможност за рекет“. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Вежди Рашидов: Бог е създал мъжа да опложда, а жената да износва

Според Вежди Рашидов Законът за домашното насилие ще развали много семейства, „защото дава възможност за рекет“. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

„Джендърството“, „макдоналдската цивилизация“, „грантаджии“ и „умнокрасиви“, както и думата к*рва в речника на Найден Геров са емоционалните акценти в днешното интервю на Вежди Рашидов за вестник „24 часа“.

Бившият министър на културата (х2), бившият шеф на парламентарната комисия за култура и медии (х2), бившият председател на Народното събрание излага откровено идеите си, вече без лустрото на политик, и става ясно, че те са повлияни от новата националистическа вълна, благодарение на което Вежди Рашидов изглежда по-скоро привърженик на „Възраждане“, отколкото на ГЕРБ.

Скулпторът, който от години е в политиката, твърди, че Народното събрание „приема експресни закони в името на Истанбулската конвенция, ползвайки един-единствен случай на Дебора“. Вежди Рашидов заявява, че „не приема персонифицирането на насилието“, което според него означава, че насилието над жени не е по-различно от насилието над мъже, над възрастни хора и пр. Нарича законите срещу домашното насилие и насилието над жени „джендърски текстове“ и е категоричен какъв трябва да бъде естественият ред на нещата:

По какъв начин ще бъде възпроизвеждането на човешкия вид, за мен е неясно. А всичко това е тъжно. Бог е създал мъжа и жената не да изпитват удоволствие, бъркайки си в ушите, а да може мъжът да опложда, а жената да износва възпроизведения човешки вид, за да има земя и бъдеще“.

Човекът, управлявал културата у нас в продължение на години, вярва, че 90% от българите са разбрали какво е искал да каже с тези думи:

„Има и сега закони. К’во чешеме езици? Всички к***ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна“.

Като оправдание Рашидов посочва, че има внучки, жена, снаха, дъщеря, че „боготвори женското тяло“ и думите му не били „насочени към жените“. Вулгарната дума, както я нарича, била от речника на Найден Геров и описвала „прослойка с разгулно поведение, която преследва порочни цели и печалби в живота“.

Министърът на културата очевидно не е наясно с хората от шоубизнеса по света, защото упорито нарича продуцента Харви Уайнстийн режисьор и безцеремонно обвинява жертвите му:

Много жени в Холивуд пътеки направиха към леглата на продуценти и режисьори, за да са днес известни и богати и след 15-ина години се сетиха за насилие, за да прикрият пошлите си икономически интереси“.

Според Вежди Рашидов Законът за домашното насилие ще развали много семейства, „защото дава възможност за рекет“. Според неговите виждания „всичко в живота опира до битка за оцеляване и икономически интерес“.

Вместо защита на жените, той вижда в закона имитация на чужди правила. Той категорично противопоставя българската на американската култура, като смята, че ние сме постигнали повече:

Държава на 1300 години с наслоени хилядолетни културни пластове, богата история, днес да сервилничи и да приема за свои чужди закони, особено когато касае държави на 200 години с макдоналдска цивилизация и култура, възвишена до хотдога“.

В наратива на министъра, който бе член на партия с евроатлантическа ориентация, са се появили и термини, характерни за крайните националисти. Според него „американските фондации разделят обществото“, като използват „слугите си – кръгът „Капитал“, безбройните грантаджии и плеяда умнокрасиви“.

Става ясно и защо толкова дълго Паметникът на съветската армия остана недокоснат в центъра на София – представителят на държавата като министър и народен представител е привърженик на МОЧА.

Не е лошо някои истерици да си направят в Берлин по една снимка пред паметника на съветската армия“, казва той.

71-годишният Вежди Рашидов живее в миналото и се дразни от идеята за бъдеще, различно от неговите представи, става ясно и от категоричното му заявление:

Аз смятам, че отдавна сме загубили чувството за памет, за време и живеем с чувството за някакво бъдеще, незнайно какво“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС