Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов и Данаил Кирилов срещу фалшивите новини

Двамата инициират въвеждането на единен европейски стандарт за борба с ментетата в медиите и изкуството и трафика на културни ценности

Правосъдният министър и председателят на парламентарната комисия по култура и медии се събраха, за да работят заедно срещу фалшивото в живота и изкуството. Снимка: Министерство на правосъдието - Вежди Рашидов и Данаил Кирилов срещу фалшивите новини

Правосъдният министър и председателят на парламентарната комисия по култура и медии се събраха, за да работят заедно срещу фалшивото в живота и изкуството. Снимка: Министерство на правосъдието

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и министърът на правосъдието Данаил Кирилов искат въвеждането на единен европейски стандарт за борба срещу трафика на културни ценности, фалшифицирането на произведения на изкуството и фалшивите новини, съобщават от правосъдното министерство.

Двамата са провели работна среща днес, 20 август, за да обсъдят „задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и с „фалшивите новини“.

Засилването на сътрудничеството между европейските страни в борбата с трафика на ценности, фалшификатите и фалшивите новини е много важно, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за нови законодателни инициативи, за изработването на които трябва се направят работни групи“, коментира Вежди Рашидов, като изтъква, че „Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини, затова тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки“.

Въвеждането на стандарта трябва да намери отражение в родното законодателство. За да се изработи добър закон, ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието.

Има необходимост от по-широк кръг от експерти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството, съгласиха се Рашидов и Кирилов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90