POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов иска извинение от „Господари на ефира“

Министърът на културата не казал, че Иван Вазов е роден в Карлово, а Иван Лазаров. Вижте видеото

Стопкадър от предаването „Господари на ефира“. - Вежди Рашидов иска извинение от „Господари на ефира“

Стопкадър от предаването „Господари на ефира“.

„Аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Вазов е от Карлово…“, казва във видео министърът на културата Вежди Рашидов, излъчено в предаването „Господари на ефира“. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев го поправя: „От Сопот е“. Изречението е произнесено по време на дискусия за културно-историческия туризъм в Карлово преди дни, заради лошия звук предаването изписва думите на министъра в субтитри.

Вежди Рашидов обаче твърди, че не е казал „Иван Вазов“, а „Иван Лазаров“ и иска извинение от „Господари на ефира“.

„В предаването „Господари на ефира” от 14 май 2015 г. беше излъчена част от изказване на министъра на културата Вежди Рашидов от участието му в дискусия за културния туризъм в гр. Карлово. Незнайно защо думите на г-н Рашидов: „…Аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Лазаров е роден в Карлово…” бяха преиначени така, че да излезе, че говори за Иван Вазов?! – гласи съобщение до медиите, изпратено от Министерството на културата. – Преди да се изкаже министър Рашидов, имаше презентация за Карлово, където въобще не е ставало дума за Патриарха на българската литература Иван Вазов (за когото всички от деца знаем, че е роден в Сопот), а за хора, родени в Карлово. Показани бяха и творби на Иван Лазаров. Вежди Рашидов познава отлично творчеството на големия наш скулптор Иван Лазаров, но не е знаел, че той е роден в Карлово.

Уважаваме предаването „Господари на ефира”, но гафът в случая е негов, а не на министъра. Ето защо настояваме от екипа на тв предаването „Господари на ефира” да се извинят за злепоставянето на Вежди Рашидов.

Позволяваме си и да припомним също, че през юли т.г. гр. Сопот ще бъде домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По настояване на Инициативен комитет, представляващ близо 500 сопотчани, празниците ще бъдат под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. По същото време в подбалканския град ще отбележат и 80 години от създаването на къща музей „Иван Вазов“.“

Вижте видеото ТУК.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg