Вежди Рашидов издава книга за себе си с „малко захар, малко горчиво и малко вода”

Скулпторът, който навърши 70 години, станал „малко като жените” по отношение на възрастта

„В книгата има факсимилета, музеите, където присъствам, дипломи, академичните ми звания. Всичко е вътре. Аз един път не смея да си туря званието отпред, нещо девалвира...”, обясни Вежди Рашидов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Вежди Рашидов издава книга за себе си с „малко захар, малко горчиво и малко вода”

„В книгата има факсимилета, музеите, където присъствам, дипломи, академичните ми звания. Всичко е вътре. Аз един път не смея да си туря званието отпред, нещо девалвира...”, обясни Вежди Рашидов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Поредна книга за себе си издава Вежди Рашидов. Днес в ефира на Би Ти Ви, в предаването „Тази събота”, председателят на Комисията за култура и медии в Народното събрание разказа за автобиографичното томче „Вежди”, чиято премиера ще бъде на 24 септември.

„Това е интересна като подход книга. Разбрах, че младите хора по интернет първо гледат снимки, а после, ако им е интересно, четат. Затова подходих по същия начин. Книгата я направих 3 в 1, като нескафе – малко захар, малко горчиво, малко вода”, разказа скулпторът.

В автобиографичния том са събрани не изповедни текстове, а изказвания на известни хора от целия свят за Рашидов.

„В книгата има факсимилета, музеите, където присъствам, дипломи, академичните ми звания. Всичко е вътре. Аз един път не смея да си туря званието отпред, нещо девалвира…”

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Художникът разказа в ефира на Би Ти Ви за детството си, за живота си като сирак в ТВУ „Калинин”, за това колко му липсва майка му, загинала в автокатастрофа едва на 32 години.

„Установих нещо простичко на 70 години – преди да се оженя, съм търсил жена като майка си. Така правят всички мъже.”

Рашидов се обясни в любов на приятелите си по телевизията, като каза, че когато той, „простото селянче от Кърджали”, е дошъл в София, се е стремил да се заобиколи с най-талантливите поети, писатели, художници, за да бъде и той талантлив. Те са го оформили като личност.

Скулпторът политик няколко пъти повтори, че става на 70 години и на забележката на Жени Марчева, че не бива да споменава възрастта си, подметна:

„То малко като жените станах. Ама и мъжете комплексът ги удря”.

„Вежди” не е първата биографична книга на Рашидов. През 2002 г. издателство „Жанет 45” пуска на пазара книгата „Изкуство и власт” с автор Вежди Рашидов и съставители Стефан Цанев и Виктор Пасков. Томчето съдържа мнения на изявени български творци за Вежди, както и богат снимков материал. Като цяло концепцията е същата, както и на новата му автобиография.

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ, АПОСТОЛ НА ЧОВЕКОЛЮБИЕТО

В предаването събеседниците не уточниха кое издателство е подготвило за печат книгата „Вежди”, нито съставителите и редакторите на новото издание.

Цялото интервю с Вежди Рашидов по Би Ти Ви

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах