Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов изтегли проекта си за промяна на Закона за радиото и телевизията

Нужни са реформи, защото как иначе се връщат 40 млн. лв. дългове, които има БНТ, коментира депутатът

Предложенията за промяна на ЗРТ Вежди Рашидов внесъл, за да гарантира „спокойствието и свободата на медиите“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вежди Рашидов изтегли проекта си за промяна на Закона за радиото и телевизията

Предложенията за промяна на ЗРТ Вежди Рашидов внесъл, за да гарантира „спокойствието и свободата на медиите“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вежди Рашидов изтегли предложението си за изменение в Закона за радиото и телевизията, което щеше да даде възможността за 5-годишни мандати (вместо досегашните 3-годишни) на директорите на БНТ и БНР и да им позволи да заемат два пълни последователни поста. Предложенията трябваше да бъдат разгледани на 14 юли, но точката отпадна от дневния ред на заседанието.

Предложенията той внесъл, за да гарантира „спокойствието и свободата на медиите“, след като били оформени от експертна група, съобщи пред „24 часа“ председателят на парламентарната Комисия по култура и медии. Проектът за промяна на ЗРТ няма да се предлага отново, „докато не бъде намерен пълен консенсус по текстовете в него“.

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ УДЪЛЖАВА МАНДАТА НА ЕМИЛ КОШЛУКОВ В БНТ

За да има реформи в обществените медии, трябва да има устойчивост. Ако не я създадем, те ще продължат да са на дефицит. Трябва да дадем шанс хората, които работят в тях, да се успокоят и да започнат оздравителните процеси в БНТ и БНР – заяви бившият министър на културата пред „24 часа“. – Както бавно са се натрупали дългове, така бавно да започнат и да се връщат. Нужни са реформи, защото как иначе се връщат 40 млн. лв. дългове, които има БНТ? А обществената телевизия е онзи пристан, където може да видим себе си, тя е необходима и за културата, и за образоването на хората.

Макар и представени от Рашидов като начин за постигане на „спокойствие и стабилност“ в медиите, предложенията му постигнаха обратен ефект – бивши и настоящи служители на БНТ, някои от тях отстранени от Кошлуков, разпространиха отворено писмо. В него се казва:

„Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши на бързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложи за по-спокойни дни и то след публично обсъждане.

Недоумяваме и питаме, кому е наложително да се правят такива спорни изменения точно сега? Необходими ли са, за да се гарантира плурализмът на гледните точки в обществения доставчик на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната информираност на аудиторията? “

В писмото Кошлуков бе определен като „директор със съмнителна професионална квалификация, ръководен от лични подбуди и реваншизъм“ и се отправя призив за оставката му.

Вижте още: ЖУРНАЛИСТИ, ОТСТРАНЕНИ ОТ БНТ, И ТВОРЦИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА КОШЛУКОВ

Пред „24 часа“ Рашидов коментира и писмото:

„Законът не е основание Кошлуков да бъде нападан“.

Потърсен от „Свободна Европа“, Емил Кошлуков заявява, че е зает и ще коментира писмото в сряда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС