Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов към Слави Бинев за Ларгото: Жълт въпрос, а сме приятели

Поставили гаражната врата на Източната порта на Сердика, за да не изстинат работниците

Министърът на културата не намира нищо нередно около изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита - а го спрял през декември, тъй като „вече е модерно да уважиме гражданското общество“. Снимка: Емил Георгиев - Вежди Рашидов към Слави Бинев за Ларгото: Жълт въпрос, а сме приятели

Министърът на културата не намира нищо нередно около изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита - а го спрял през декември, тъй като „вече е модерно да уважиме гражданското общество“. Снимка: Емил Георгиев

Ще потърси ли виновните за многобройните недоразумения около реставрацията на Ларгото и смята ли да сподели тяхната отговорност, попита депутатът Слави Бинев министъра на културата Вежди Рашидов на петъчния парламентарен контрол – първият след отпуската му по болест.

„Изненадан съм, че ми задавате такъв жълт въпрос, защото сме приятели“, отвърна на Бинев Рашидов, цитиран от „Дневник“.

Министърът не намира нищо нередно около изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита – а го спрял през декември, тъй като „вече е модерно да уважиме гражданското общество“.

„Никой не може да дойде от улицата да ми каже как ще изглежда пръстът на моята скулптура“, обясни от трибуната Рашидов и посочи, че Ларгото се „изгражда по приет проект, създаден от археолози, архитекти, един от много добрите, Китов“. Той бил одобрен от „голям експертен съвет“ (въпреки че се разбра, че възраженията на компетентния Институт за недвижимо културно наследство са били изцяло подминати, посочва „Дневник“), „стриктно се изпълнява и никакви аранжименти не се правят“.

„Не може непрофесионалистите да ми говорят за надграждане, надграждане се прави навсякъде…“, каза Вежди Рашидов и повтори твърдението на Божидар Димитров, че Колизеумът се реставрира с бетон.

Гаражната алуминиева врата била поставена на Източната порта на антична Сердика, „за да не изстинат работниците“, отговори Вежди Рашидов.

А официалното обяснение на Министерството на културата бе, че щората била временна, до изграждане на проекта и наемането на жива охрана. Алуминиевата врата бе свалена, след огромното възмущение в социалните мрежи при появата на снимки на новото „антично“ съоръжение.

Днес, петък, реставрацията и консервацията на Ларгото по думите на Министерството на културата би трябвало да е приключила. Скоро очаквайте в „Площад Славейков“ първи кадри от новия туристически обект на столицата. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg