Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов към Слави Бинев за Ларгото: Жълт въпрос, а сме приятели

Поставили гаражната врата на Източната порта на Сердика, за да не изстинат работниците

Министърът на културата не намира нищо нередно около изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита - а го спрял през декември, тъй като „вече е модерно да уважиме гражданското общество“. Снимка: Емил Георгиев - Вежди Рашидов към Слави Бинев за Ларгото: Жълт въпрос, а сме приятели

Министърът на културата не намира нищо нередно около изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита - а го спрял през декември, тъй като „вече е модерно да уважиме гражданското общество“. Снимка: Емил Георгиев

Ще потърси ли виновните за многобройните недоразумения около реставрацията на Ларгото и смята ли да сподели тяхната отговорност, попита депутатът Слави Бинев министъра на културата Вежди Рашидов на петъчния парламентарен контрол – първият след отпуската му по болест.

„Изненадан съм, че ми задавате такъв жълт въпрос, защото сме приятели“, отвърна на Бинев Рашидов, цитиран от „Дневник“.

Министърът не намира нищо нередно около изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита – а го спрял през декември, тъй като „вече е модерно да уважиме гражданското общество“.

„Никой не може да дойде от улицата да ми каже как ще изглежда пръстът на моята скулптура“, обясни от трибуната Рашидов и посочи, че Ларгото се „изгражда по приет проект, създаден от археолози, архитекти, един от много добрите, Китов“. Той бил одобрен от „голям експертен съвет“ (въпреки че се разбра, че възраженията на компетентния Институт за недвижимо културно наследство са били изцяло подминати, посочва „Дневник“), „стриктно се изпълнява и никакви аранжименти не се правят“.

Америка за България

„Не може непрофесионалистите да ми говорят за надграждане, надграждане се прави навсякъде…“, каза Вежди Рашидов и повтори твърдението на Божидар Димитров, че Колизеумът се реставрира с бетон.

Гаражната алуминиева врата била поставена на Източната порта на антична Сердика, „за да не изстинат работниците“, отговори Вежди Рашидов.

А официалното обяснение на Министерството на културата бе, че щората била временна, до изграждане на проекта и наемането на жива охрана. Алуминиевата врата бе свалена, след огромното възмущение в социалните мрежи при появата на снимки на новото „антично“ съоръжение.

Днес, петък, реставрацията и консервацията на Ларгото по думите на Министерството на културата би трябвало да е приключила. Скоро очаквайте в „Площад Славейков“ първи кадри от новия туристически обект на столицата. 

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg