Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов към Стефан Цанев: Не съм ти предложил още награда, приятелю!

Не разбирам защо да не уважа предложението на музеи и университети да наградя Димитър Иванов, пише в отговор министърът

Писател и министър влязоха в задочен диалог. Колаж: „Площад Славейков“ - Рашидов към Стефан Цанев: Не съм ти предложил още награда, приятелю!

Писател и министър влязоха в задочен диалог. Колаж: „Площад Славейков“

Вежди Рашидов отвърна на откритото писмо на Стефан Цанев, с което писателят отказа наградата „Златен век“, която трябваше да му бъде връчена на 10 януари на церемония в Народния театър, след представлението „Процесът против богомилите“. Цанев обяви, че не желае да приеме отличието заради носителя му Димитър Иванов – бивш шеф в Държавна сигурност. В изявление министърът на културата в оставка твърди, че все още не е подписал указа за „Златния век“ за Цанев.

Предлагаме ви пълния отговор на Вежди Рашидов към Стефан Цанев:

Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.

Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.

А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.

От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз – от ранното ми детство през сиропиталището до Възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.

Скъпи приятелю,

Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!

Вежди Рашидов


Бел. ред. – новината, че Стефан Цанев ще получи наградата „Златен век“ във вторник, публикувана на 6 януари, все още е налична в сайта на Министерството на културата.

min-kultura

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90