POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов кандидат за академик на БАН

С основание: обогатява науката с особено значими постижения, с безспорно национално и международно значение, допринася за духовното развитие на нацията

Докато чака БАН да се произнесе за кандидатурата му за академик, Вежди Рашидов откри изложба в лондонската галерия „Галиарди“ с финансовата подкрепа на 20 340 британски лири от българската държава. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вежди Рашидов кандидат за академик на БАН

Докато чака БАН да се произнесе за кандидатурата му за академик, Вежди Рашидов откри изложба в лондонската галерия „Галиарди“ с финансовата подкрепа на 20 340 британски лири от българската държава. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Член-кореспондентът Вежди Рашидов е един от кандидатите, предложени за най-високата титла в Българската академия на науките – академик. Председателят на Комисията по култура в парламента се състезава за едно обявено място заедно с проф. Боян Биолчев, проф. Георги Костов, член-кореспондент Пламен Марков, Владимир Зарев и Симеон Янев.

Скулпторът е предложен в раздел „Творци на изкуството“. Ако бъде избран, народният представител Рашидов ще има право на още една депутатска заплата, която започва от 3500 лв.

Кандидатурата му е обявена в сайта на БАН на 18 юни, в началото на лятото, а процедурата отнема малко повече от 3 месеца.

В правилник, утвърден от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, пише, че „за академици на БАН се избират български граждани, които са професори, доктори на науките и член-кореспонденти на БАН, обогатили са науката с особено значими постижения; получили са широка известност и признание в страната и чужбина с активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност“. И още:

„Според традициите на БАН за академици на БАН се избират български граждани с висше образование, изтъкнати дейци на културата и изкуството, чиито постижения са с безспорно национално и международно значение; с активни публични изяви, свързани с изкуството, културата и духовното развитие на нацията и имат активна творческа и експертна дейност“.

След обявяването на кандидатурата му, Рашидов – с висше образование и изтъкнат деец на културата и изкуството – успя да отбележи още едно постижение с „национално и международно значение“: изложбата в лондонската галерия „Галиарди“, за която българската държава похарчи 20 340 британски лири. Но не спря дотам, а заяви себе си с още „активни публични изяви, свързани с изкуството, културата и духовното развитие на нацията“: оповести от телевизионния екран, че е бил номиниран за „Оскар“ и „Сезар“, а в памет на своя приятел и съмишленик Божидар Димитров разкри как е съчинил историята за едно „голямо откритие“ – Созополския вампир. Рашидов прояви и „активна творческа и експертна дейност“: обясни отново по телевизията защо не може да бъдат увеличени заплатите на протестиращите музиканти от БНР: „Не може да даваме „на калпак пари за отглеждане“.

И това са малка част от постиженията на един наш съвременник, с които претендира за най-авторитетната титла в българската наука – но са достатъчни, за да бъде оценен приносът му в българската култура.

Вижте още: ВЪПРОСИТЕ, КОИТО НЕ МОЖАХМЕ ДА ЗАДАДЕМ НА ВЕЖДИ РАШИДОВ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС