POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов кандидат за академик в БАН

Сред номинираните са още Стефан Цанев, Емил Табаков, Георги Чапкънов

Министърът на културата Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев - Вежди Рашидов кандидат за академик в БАН

Министърът на културата Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев

Вежди Рашидов е предложен за академик на БАН. Министърът на културата има една номинация в категория „Изкуство и култура“. Конкурсът е обявен на 19 януари, защитата на кандидатурите предстои.

За титлата претендират още 18 интелектуалци. Сред тях са чл.-кор. Неделчо Милев (4 номинации), писателят Боян Биолчев (3 номинации), писателят Пелин Пелинов (3 номинации), чл.-кор. Елка Бакалова (2 номинации), останалите са с по една номинация – писателят Анжел Вагенщайн, чл.-кор. Аксиния Джурова, поетът Любомир Левчев, писателят Кирил Топалов, скулпторът Крум Дамянов, цигуларят Димо Димов, поетът Георги Константинов, композиторът Георги Минчев, поетесата Лиляна Стефанова, диригентът Емил Табаков, диригентът Дора Христова, писателят Стефан Цанев, скулпторът Георги Чапкънов и писателят Симеон Янев (Янакиев Симеонов).

Участниците в конкурса за могат да бъдат предлагани от група академици (не по-малка от 4 души, от които поне двама са от областта на конкурса), от научните съвети на всички държавни научни организации в страната, от факултетните съвети от висши училища, от централните ръководства на научните и творческите съюзи.

До 13 март допуснатите кандидати трябва да подадат в деловодството на БАН заявление до председателя на БАН, както и статистически данни за цялото си творчество и отделно за последните 5 години.

БАН предстои да избере 16 от общо 52-ма кандидати за академици в различните области на науката и изкуството. За да получат званието академик, номинираните трябва да получат не по-малко от две трети от гласовете на членовете на Събранието на академиците.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg