VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов на премиера в Берлин: И аз искам да си върна духа!

Министърът изненада Георги Тошев и Христо Мутафчиев на представянето на филма им в Българския културен център

Вежди Рашидов, Христо Мутафчиев и Георги Тошев на представянето в Берлин. Снимка: Министерство на културата - Вежди Рашидов на премиера в Берлин: И аз искам да си върна духа!

Вежди Рашидов, Христо Мутафчиев и Георги Тошев на представянето в Берлин. Снимка: Министерство на културата

Министър Вежди Рашидов се появи за първи път на публично събитие, откакто е на лечение в Германия, съобщиха от висшето арт ведомство. Това е станало на 1 декември в културния ни център в Берлин на представяне на книгата на Яна Борисова „Да бъдеш Христо Мутафчиев“ и на документалния филм на Георги Тошев „Христо Мутафчиев: диагноза“.

След прожекцията министърът заявил, че филмът и книгата представят драматични моменти от живота на един артист, в които силата на духа и помощта на приятелите са истинската му опора.

„Благодаря ви, че гледам този филм сега! И аз имам нужда да си върна духа!“, признал Рашидов.

„Това не е биографичен филм за актьора Христо Мутафчиев – казал Георги Тошев. – Това е филм-равносметка какво ни се случва в живота на нас, 40-годишните българи, които работим здраво, даваме всичко от себе си на другите и сме принудени да спрем, покосени от инсулти или други болести. Ние непрекъснато искаме да се доказваме, да даваме на другите. Така сме възпитани. Ние всъщност сбъдваме всичките надежди на нашите родители и когато „изпушим” всички около нас се вайкат.

Но ние сме такива, поколение, което трябва да се справя с живота такъв, какъвто е. В този смисъл филмът за Христо е филм за разминаването с реалността – такава, каквато я мечтаем и такава, каквато я живеем.”

„Филмът е за необходимите компромиси, които човек трябва да прави в живота си – продължи Тошев. – И най-вече – урок как може да продължи да живее достойно, въпреки необходимите компромиси. „Обадих се един ден на Христо и му казах: искаш ли да снимаме? Той помисли и каза „да“. Сподели ми, че с Яна вече разговарят за една книга… И беше готов да застане пред камерата. Само заради тази негова смелост исках да направя този филм. В него виждам неща и ситуации, в които аз съм попадал. Може да се каже, че това е филм за нашето поколение.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg