Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов предава щафетата на Рашко Младенов за Квадрат 500

Рашко Младенов ще трябва да се съсредоточи върху няколко основни неща в мандата си от няколко месеца като министър – основно от тях е предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Снимка: Министерство на културата - Вежди Рашидов предава щафетата на Рашко Младенов за Квадрат 500

Рашко Младенов ще трябва да се съсредоточи върху няколко основни неща в мандата си от няколко месеца като министър – основно от тях е предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Снимка: Министерство на културата

Рашко Младенов официално зае креслото на Вежди Рашидов като министър на културата, макар и служебен. Пенсиониран като директор на Русенския театър преди пет години от Рашидов, по време на първия му мандат, сега актьорът се завръща начело в културата. Новият министър заяви, че проблемите в музиката и в театъра са му известни, но ще му трябва помощ за сферата на културното наследство. Скулпторът го посъветва да си пази здравето и да не позволява да се разболее „като мен и Стефан Данаилов“.

При рокадата Вежди Рашидов предаде на наследника си Манасиевата хроника – традиционно това се прави, когато се сменят културните министри. Рашидов заяви, че не е сменял хората в екипа от времето на Данаилов, а и парите са достатъчно, за да се завършат започнатите проекти.

„Не сме пипали бюджета, пари имате, г-н министър – заяви Рашидов. – Редно е Вие да определите вашите приоритети, да определите каква политика желаете, а за това трябват средства. Въпреки това парите винаги не достигат.“

Сега Рашко Младенов ще трябва да се съсредоточи върху няколко основни неща в мандата си от няколко месеца като министър – водещото от тях е подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз догодина, но и довършването на едно от крилата на „Квадрат 500“.

Младенов има продължителна кариера в киното и театъра, бил е директор на сцените в Благоевград, в Сатирата в София и в Русе. През 2012 г. той бе освободен от поста си в Русенския драматичен театър, след две години на поста, защото, по думите на Вежди Рашидов тогава, е довел института до „финансова катастрофа“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90