Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов: Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова

Комисията по култура отхвърли предложенията на БСП за финансиране на обществените медии по нов модел и мерки за повече българска музика в ефира

„Не съм по произход българин, но се родих и раснах с тези песни. Искам да ги чувам да, но качествените песни“, каза Вежди Рашидов на заседание на Комисията по култура и медии. Снимката не е от заседанието. Снимка: БГНЕС - Вежди Рашидов: Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова

„Не съм по произход българин, но се родих и раснах с тези песни. Искам да ги чувам да, но качествените песни“, каза Вежди Рашидов на заседание на Комисията по култура и медии. Снимката не е от заседанието. Снимка: БГНЕС

Медийната комисия отхвърли предлаганите от БСП промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) на заседание в четвъртък в парламента. Предложението бе обществените медии да се финансират по нов модел и да се създадат мерки, които да насърчават звученето на българска музика в ефира. 

Вносителите предложиха обществените медии да се финансират както и досега, но през нефункциониращия в момента Фонд „Радио и телевизия“ – вместо с такса от гражданите, фондът да се захранва с бюджетни средства. Около 10% от фонда да отидат за излъчването на нова българска музика по обществените медии и 5% за частните, които излъчват определен процент българска музика. Няма да има задължителна квота за българска музика в ефира, за каквото настояват от „Музикаутор“.

Предложенията за промени на Закона за радио и телевизия на БСП бяха отхвърлени, очакват се предложения от още две работни групи. Във втората работят представители на БНТ, БНР, Би Ти Ви, Нова и АБРО. Емил Кошлуков заяви на заседанието, че БНТ е готова да се откаже изцяло от приходите си от реклама, ако държавата им увеличи субсидията. Третата работна група е от експерти на Министерство на културата.

„Какво е българинът и има ли той почва у нас?“

По време на обсъжданията председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов даваше коментари както по темата, така и по други актуални събития. Например за отменената българска изложба в Лувъра:

„Аз я вкарах България в световния музей, който е държава в държавата. Снощи проверих – хиляда човека влизат в зимния период в България туристи. Проверих в Лувъра – 30 хиляди на ден. Имам вчера есемес и ще ви кажа откровено: няма повече България в Лувъра”.

По въпроса с обсъжданите мерки за повишаване на българската музика в ефира председателят не пропусна да сподели своето мнение с присъстващите депутати:

„Какво ще правиме с българската музика? Какво ще правиме с чуждестранната музика? Какво е българинът и има ли той почва у нас? Ще уважаваме ли таланта си, или сички ше правиме пърформанси?

Хубави хора сме, хубав народ. Но да го почнеме оттам, откъдето трябва. Как да вкараме музиката? Ще я вкараме, бе, тя е наша. Аз до днеска тананикам най-хубавите български песни. Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова…“.

Ето какво още чуха членовете на Комисията по култура и медии от нейния председател Вежди Рашидов, докато обсъждаха предложенията:

„Аз съм за българска музика – пея от сутрин до вечер. Къде я поставяме тая музика? Защото ни е нужна тая музика? Какво искаме да слушаме? Таркан пълни американски стадион в Америка, бил съм на концерта му. Нашите, няма да им казвам имената, защото има журналисти – пеят на българите. Не може ние да имаме езикова бариера, Стайнбек да няма езикова бариера. Хайде холан!“

„Катастрофи, имаме ги всеки ден. Бориме се с битовата престъпност – вчера банка, днеска супермаркет. Колеги, тези хора, между тях има изключително кадърно племе. В това племе аз искам да я чувам всеки ден, не съм по произход българин, но се родих и раснах с тези песни. Искам да ги чувам, да, но качествените песни…

Ми не може Сульо и Пульо заедно да са… Не сме заедно, има и по-талантливи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90