Вежди Рашидов: Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова

Комисията по култура отхвърли предложенията на БСП за финансиране на обществените медии по нов модел и мерки за повече българска музика в ефира

„Не съм по произход българин, но се родих и раснах с тези песни. Искам да ги чувам да, но качествените песни“, каза Вежди Рашидов на заседание на Комисията по култура и медии. Снимката не е от заседанието. Снимка: БГНЕС - Вежди Рашидов: Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова

„Не съм по произход българин, но се родих и раснах с тези песни. Искам да ги чувам да, но качествените песни“, каза Вежди Рашидов на заседание на Комисията по култура и медии. Снимката не е от заседанието. Снимка: БГНЕС

Медийната комисия отхвърли предлаганите от БСП промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) на заседание в четвъртък в парламента. Предложението бе обществените медии да се финансират по нов модел и да се създадат мерки, които да насърчават звученето на българска музика в ефира. 

Вносителите предложиха обществените медии да се финансират както и досега, но през нефункциониращия в момента Фонд „Радио и телевизия“ – вместо с такса от гражданите, фондът да се захранва с бюджетни средства. Около 10% от фонда да отидат за излъчването на нова българска музика по обществените медии и 5% за частните, които излъчват определен процент българска музика. Няма да има задължителна квота за българска музика в ефира, за каквото настояват от „Музикаутор“.

Предложенията за промени на Закона за радио и телевизия на БСП бяха отхвърлени, очакват се предложения от още две работни групи. Във втората работят представители на БНТ, БНР, Би Ти Ви, Нова и АБРО. Емил Кошлуков заяви на заседанието, че БНТ е готова да се откаже изцяло от приходите си от реклама, ако държавата им увеличи субсидията. Третата работна група е от експерти на Министерство на културата.

„Какво е българинът и има ли той почва у нас?“

Америка за България

По време на обсъжданията председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов даваше коментари както по темата, така и по други актуални събития. Например за отменената българска изложба в Лувъра:

„Аз я вкарах България в световния музей, който е държава в държавата. Снощи проверих – хиляда човека влизат в зимния период в България туристи. Проверих в Лувъра – 30 хиляди на ден. Имам вчера есемес и ще ви кажа откровено: няма повече България в Лувъра”.

По въпроса с обсъжданите мерки за повишаване на българската музика в ефира председателят не пропусна да сподели своето мнение с присъстващите депутати:

„Какво ще правиме с българската музика? Какво ще правиме с чуждестранната музика? Какво е българинът и има ли той почва у нас? Ще уважаваме ли таланта си, или сички ше правиме пърформанси?

Colibri april 2017

Хубави хора сме, хубав народ. Но да го почнеме оттам, откъдето трябва. Как да вкараме музиката? Ще я вкараме, бе, тя е наша. Аз до днеска тананикам най-хубавите български песни. Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова…“.

Ето какво още чуха членовете на Комисията по култура и медии от нейния председател Вежди Рашидов, докато обсъждаха предложенията:

„Аз съм за българска музика – пея от сутрин до вечер. Къде я поставяме тая музика? Защото ни е нужна тая музика? Какво искаме да слушаме? Таркан пълни американски стадион в Америка, бил съм на концерта му. Нашите, няма да им казвам имената, защото има журналисти – пеят на българите. Не може ние да имаме езикова бариера, Стайнбек да няма езикова бариера. Хайде холан!“

„Катастрофи, имаме ги всеки ден. Бориме се с битовата престъпност – вчера банка, днеска супермаркет. Колеги, тези хора, между тях има изключително кадърно племе. В това племе аз искам да я чувам всеки ден, не съм по произход българин, но се родих и раснах с тези песни. Искам да ги чувам, да, но качествените песни…

Ми не може Сульо и Пульо заедно да са… Не сме заедно, има и по-талантливи“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg