Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов сравни Красен Кралев с Гоген

Председателят на парламента препоръчва бившия спортен министър като „рядък феномен, години наред стаен в мълчание“

Красен Кралев е  „експериментатор с неспокойна душа“, смята Вежди Рашидов. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - Вежди Рашидов сравни Красен Кралев с Гоген

Красен Кралев е „експериментатор с неспокойна душа“, смята Вежди Рашидов. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Бившият министър на спорта Красен Кралев подрежда самостоятелна изложба в галерия „Вежди“ – на двукратния министър на културата и настоящ председател на Народното събрание Вежди Рашидов. Откриването е в петък, 28 октомври.

Озаглавена „Вдъхновения 3“, това е третата самостоятелна живописна изложба на Красен Кралев, но дебют в столицата. Преди да стане спортен министър, Кралев дълги години бе собственик на голям рекламен бизнес, а след участието си в държавната власт откри две експозиции във Варна, втората от тях – през август 2022-а – дори беше обявена за „значимо културно събитие“ в града и почти всички картини бяха разпродадени. За пръв път Кралев се появи със свои картини в артистичното пространство през 2017 г., както сам той се изразява – подпомогнат от „братското рамо на Вежди Рашидов“.

Красен Кралев, „Ordo Ab Chao I“

Новоизбраният председател на парламента анализира таланта на бившия спортен министър:

„Красен Кралев е един рядък феномен, който години наред, стаен в мълчание, носи чувствителността на човек, който обича творчеството и му се отдава, който намира спокойствие на душата си в онази нежна чувствителност на цвета в живописта, която той създава. Човек, който носи в себе си и е на ти с цвета, който както душевно го освобождава, така и го зарежда. Една живопис, интересна сама по себе си и своего рода експеримент – както за него, така и за галерия „Vejdi“, чиято основна политика е да показва установени, големи имена в изкуството, както начинаещи млади таланти, така и експериментатори с неспокойни души като Красен Кралев.

Пътят на всеки, който носи таланта в себе си, независимо кога и как, както гениалното творчество на един Гоген, започнал едва на четиридесет и няколко години, доказва, че талантът живее във всеки един от нас, а кога ще пробие е въпрос на историята.

Красен Кралев е един интересен творец, на когото искрено желая на добър час в неговите експерименти. Това е пътят“.

Рибите са повтарящ се елемент в творчеството на Кралев.

Тези думи на Вежди Рашидов стоят върху официалните покани за изложбата. Сравнението с Гоген вероятно е плод на объркване, защото известният постимпресионист започва да рисува млад. Може би скулпторът, бивш културен министър, бивш председател на  парламентарната Комисия за култура и настоящ председател на Народното събрание Вежди Рашидов е имал предвид Анри Русо Митничаря, друг представител на постимпресионизма, който представя за пръв път свои картини на 42-годишна възраст.

Откриването на изложбата ще се състои на 28 октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg