СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов удължава мандата на Емил Кошлуков в БНТ

Председателят на Комисията по култура и медии е вносител на проекта за изменение на Закона за радио и телевизия

Ако бъдат приети промените в ЗРТ, Емил Кошлуков може да управлява дългосрочно БНТ. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Вежди Рашидов удължава мандата на Емил Кошлуков в БНТ

Ако бъдат приети промените в ЗРТ, Емил Кошлуков може да управлява дългосрочно БНТ. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Председателят на комисията за медии и култура към НС внесе законопроект, с който се предвижда удължаване на мандата на генералните директори на БНТ и БНР. Проектът е публикуван в сайта на Народното събрание. Ако изменението на Закона за радио и телевизия (ЗРТ) бъде гласувано, мандатът на генералните директори и управителните съвети на двете обществени медии ще стане 5-годишен, вместо 3-годишен, както е досега.

В момента генералният директор има право на два мандата по 3 години. В законопроекта на Вежди Рашидов се казва, че условието е да са изминали „два пълни последователни мандата“. Тоест, ако първият мандат бъде предсрочно прекратен, генералният директор на БНТ или БНР вече ще има право на още два. Това практически дава възможност за дългосрочно управление на един и същи човек, още повече, че се променят сроковете за провеждане на конкурси. Те, според проектозакона, трябва да бъдат провеждани най-късно 1 месец преди края на мандата на настоящия директор или в рамките на 3 месеца след предсрочното прекратяване на пълномощията. Така, ако директорът на БНТ прекрати мандата си предсрочно по някаква причина, той има правото да кандидатства отново и да заема длъжността няколко поредни пъти, докато изкара два последователни пълни мандата.

Премахва се и задължителното досега условие кандидатите за генерални директори на БНТ и БНР да живеят постоянно на територията на България.

Променят се и изискванията за членове на СЕМ. От тях вече ще се изисква петгодишен професионален опит в областта на медиите, правото или икономиката. Досега изискванията не бяха обвързани с професионални ангажименти, а се разчиташе на обществено признание и познания в областта.

Според проекта за изменение на закона БНТ се задължава да предоставя безвъзмездно сигнали за откритите заседания на Народното събрание, които се излъчват в интернет страницата на парламента. Досега БНТ беше ангажирана само със задължително и фиксирано в договор излъчване на преки предавания от Народното събрание.

Вежди Рашидов е единственият посочен автор на предложените промени в Закона за радио и телевизия. В мотивите си той изтъква несигурността, която честата смяна на ръководството създава в обществените медии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg