Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов: Водя голяма битка

Онези, които говорят, че българската култура умира, са непочтени и не я разбират, казва министърът, който днес навършва 64 години

„Агресивната посредственост демотивира хората, които с таланта си, с професионализма си са двигатели на процесите в държавата“, казва Вежди Рашидов в интервю за „24 часа“ от Берлин. - Вежди Рашидов: Водя голяма битка

„Агресивната посредственост демотивира хората, които с таланта си, с професионализма си са двигатели на процесите в държавата“, казва Вежди Рашидов в интервю за „24 часа“ от Берлин.

„Водя много голяма битка“, разкрива Вежди Рашидов в интервю за „24 часа“, публикувано навръх 64-ия му рожден ден. Битката на министъра на култура, разбираме, е за повече пари за повереното му ведомство, но и лична – в момента скулпторът е все още в Берлин, където провежда лъчетерапия. Рашидов има проблемни образувания на гласните струни и медиците дават надежда, че резултатът от лечението ще е пълно оздравяване.

„Съдбата ми поднесе тежка диагноза и в момента съм при много добри специалисти. Лекуват ме с много прецизна техника. Водя много голяма битка за преодоляване на болестта. Толкоз. Надявам се, че много скоро всичко ще се оправи. Щастлив съм, че имам прекрасна съпруга, която денонощно е до мен. Доволен съм, че прекрасният ми екип в министерството ме подкрепя. Нямаше ден да бъде пропуснат, за да съм съпричастен с нещата, които стават в министерството“, казва Рашидов пред Мила Вачева от „24 часа“.

Министърът на културата твърди, че гледайки отдалеч процесите у нас, му правят впечатление медиите. Според него се канят „едни и същи дежурни хора като говорители не само в областта на културата, а и във всички останали сфери“:

„А единствената цел на тези говорители като че ли е да бъде оплювано всичко и наред. Човек остава с чувството, че нашата държава се управлява едва ли не от две паралелни правителства. Това деморализира българското общество. Имам чувството, че в България се оглеждаме в криви огледала.

А в България се случват и много, много добри неща. В България има изключителни, на световно ниво български художници, писатели, артисти, музиканти, творци и изпълнители, чиито успехи остават незабелязани.“

Вежди Рашидов твърди, че е съпричастен с библиотекарите и музейните служители, които протестираха заради ниските заплати, обрекли ги на живот в мизерия.

„От първия ми мандат до днес никога в моите изказвания аз не съм се разграничавал от проблемите на българските библиотечни и музейни работници – казва министърът. – Позицията ми е била, че в българските музеи, галерии и библиотеки работят хора с ценз, образовани, добре подготвени, и винаги съм казвал, че е несправедливо те да са с толкова ниско заплащане. Не е случайно това, че сега държавата осигурява десет милиона лева, за да могат да бъдат вдигнати заплатите на тези хора. Разбирам, че и това не е достатъчно, но все пак е растеж на възнагражденията.

Нека когато се правят митинги, да се каже ясно, че кметовете и общините също имат задължения към библиотеките, галериите и музеите, защото голямата част от тях са общински структури. Отговорността трябва да е споделена от държавата и от общините… Ще продължа да настоявам за по-високи заплати и за повече пари за дейност за музеите, галериите и библиотеките.“

Рашидов признава, че не е доволен от бюджета за култура, който е определен за догодина от правителството:

„Аз ще бъда доволен от бюджета за култура, когато той стане един процент от брутния вътрешен продукт“.

И въпреки това, според него говоренето, че културата у нас умира, е непочтено и невярно. За него онези, които говорят за оцеляването ѝ, нито я създават, нито я разбират.

„Не държавата е тази, която играе на сцената, рисува и пее – това изцяло е работа на отделните институти, които имат своите ръководители и своя състав – посочва министърът. – Тяхна е творческата отговорност. Или казано по-простичко – ако една къща е мърлява, неуютна и неподредена, то за това е виновен не комшията, а нейният стопанин. А стопаните на културните институти са техните директори.“

Вежди Рашидов твърди, че участниците в протестите у нас са се провъзгласили за гражданско общество, а всъщност са платени и „нищо незначещи за историята хора“:

„Жалко е, че през годините бяха създадени платени организации от дежурни хора, които са с плакати на всеки митинг, без значение за какво, и се самопровъзгласяват за гражданско общество. А активното, истинското гражданско общество е необходимо по всяко време.

Каквото и да се направи в нашата държава, като че ли някой „натиска мотора“ и се появяват автоматично едни неизвестни и нищо незначещи за историята хора, които се изказват по всички въпроси. Агресивната посредственост демотивира хората, които с таланта си, с професионализма си са двигатели на процесите в държавата, хората, които допринасят за развитието на страната. Виждам агресивна намеса почти навсякъде. Всичко това демотивира работещите, знаещите хора, хората с биографии, които могат да покажат какво са направили. Атакуват ги посредствени хора, които обикновено нищо не са създали.

Какво да се прави, лакомията какви ли не чудеса още може да ни поднесе…“

На финала Вежди Рашидов пожелава живот и здраве дори на враговете си:

„Днес, след такова изпитание, каквото преживявам, на всички, дори и на враговете си пожелавам да са живи и здрави. Няма по-голяма ценност от това Господ да ни даде здраве и щастие. И моето пожелание е никой да не се ядосва, да не хаби нерви, както правех аз“.


Цялото интервю в „24 часа“

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg