Вежди Рашидов за Делян Пеевски: Най-големият дарител е най-черният ангел

Скулпторът депутат с интервю при Хекимян – материал за карикатуристите и народния Фейсбук-фолклор

„Сега сме във война, а целта на войната е да унощожи живия човек“, обясни Вежди Рашидов и подчерта: „Брат брата убива, предава заразата“. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Вежди Рашидов за Делян Пеевски: Най-големият дарител е най-черният ангел

„Сега сме във война, а целта на войната е да унощожи живия човек“, обясни Вежди Рашидов и подчерта: „Брат брата убива, предава заразата“. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Дежурните герои от нормални времена звучат още по-абсурдно насред карантина. Днешното интервю на Антон Хекимян с председателя на парламентарната комисия за култура и медии може би трябва да влезе в златния фонд на забавните програми. Само за петнайсетина минути Вежди Рашидов успя да даде материал за карикатуристи и зевзеци за седмици напред.

Представям си колко често ще виждаме образа на Рашидов след думите на скулптора в студиото:

„Седя като кокошка вкъщи и рисувам по нощите“.

А какво ли развихряне на карикатурния талант ще предизвикат тези цитати:

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Времето е за окопи, трябва да сме на фронта“ и „Сега сме във война, а целта на войната е да унищожи живия човек“, а най-вече патетичното: „Брат брата убива, предава заразата“.

Бившият министър на културата направи една бърза словесна разходка из историята на изкуството, като заяви категорично, че най-великите произведения са създадени по време на война и чума.

„Някой надминал ли е „Гуерника“ (произношението запазено – бел. авт.), този сарказъм за войната, на Пикасо?“

В търсене на метафори да обясни защо трябва да бъдат подкрепени артистите на свободна практика, Рашидов омаловажи щатните творци:

„Да не мислите, че Леонардо и Микеланджело са били служители на министерство? На държавна работа са само чиновниците, а свободните артисти са най-талантливите!“

Политикът Рашидов обаче влезе в противоречие с твореца Рашидов. Докато обясняваше как свободните артисти са единствените, които ще спасят духа на нацията, той зачеркна и себе си като депутат:

„Аз не виждам друг човек да работи в тази държава в момента, освен премиера. Денонощно не спят – и той, и правителството“.

„Трябва да сме благодарни на правителството, защото е много активно и иска хората да оживеят…“

А Корнелия Нинова „нищо не прави и се забавлява“ – сега тя е решила да пита премиера, ами да си го пита в едно кафене… Какво ще го пита! Каква е тая простотия по време на война“.

Благодарността на Рашидов тръгна и в други посоки:

„Ето, аз давам малко, колкото мога… тихо-мирно, по-малко имам от господин Делян Пеевски, той даде много. Чест му прави… хайде, холан, а ние ще минем всички граници от омраза“.

В този контекст се роди и откровение, което, подозирам, трайно ще остане свързано с образа на Пеевски в народния Фейсбук-фолклор:

„Най-големият дарител е най-черният ангел“.

Водещият отбеляза, че Рашидов явно е в добри отношения с Пеевски, когото заради ролята на неговите медии бе нарекъл „боздуган“ по време на протестите през 2013 г.

„Не бе, не защото съм в добри отношения, добро е делото, което върши. Няма да се женя за Делян Пеевски. Ми човекът дава пари и помага в тежка ситуация“.

А за критичните си изказвания по негов адрес скулпторът депутат обясни:

„Когато всички му се подмазваха, аз го критикувах. Ама сега жестът е добър“.

Рашидов продължи темата за даренията, изтъквайки своя принос:

„Не знам дали някой забеляза, докато Корнелия (Нинова – бел. авт.) даваше 600 лв. на майките отвън, как аз си дадох заплатата за дъщеричката на Маргарита Петкова, светла ѝ памет.“ (Дъщерята на поетесата Маргарита Петкова почина от рак миналата година.)

Вежди Рашидов бе попитан и за трагичния инцидент с журналиста Милен Цветков.

„Трябват драстични закони, отиде си човекът – отвърна гостът. – Ето, и нас снощи един джигит щеше да ни пребие.“

Интервюто с бившия културен министър, днес председател на Комисията за култура и медии към НС, е блестящ пример за това какво се случва в главите на някои хора, призвани да ни извадят от кризата. Какво да чакаме, освен реакцията на карикатуристите – нищо друго освен смях за наша собствена сметка не ни е останало.

Цялото участие на Вежди Рашидов в предаването „Тази сутрин“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах