Вежди Рашидов за писмото на интелектуалците: Едните са потърпевши, други са консумирали моето присъствие

Морфов, Господинов, Карабашлиев и Дарина Такова под прицела на бившия културен министър

Вежди Рашидов твърди, че министърът на културата трябва да глоби Отровното трио. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Вежди Рашидов за писмото на интелектуалците: Едните са потърпевши, други са консумирали моето присъствие

Вежди Рашидов твърди, че министърът на културата трябва да глоби Отровното трио. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Правилно ми искат оставката с отворено писмо, заяви днес председателят на Комисията за медии и култура в Народното събрание Вежди Рашидов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Репликата му, заявена саркастично, доведе до разсъждения за това кои са хората, подписали писмото, и как те трябва да са му благодарни за това, което е направил за тях.

„Болшинството подписали са пълнеж, не ги знам – каза бившият културен министър. – Тези, които познавам – едните са потърпевши, а другите са консумирали моето присъствие в Министерството на културата. Сашо Морфов аз го направих директор на Народния театър, а жена му взимаше най-високите хонорари. Той така и не разбра, че работи в държавен театър, а не в на баща си театъра. Искаше да командва.

Карабашлиев ли беше това момче… В Брюксел го предложих там на Кристалина да го наградят, нали се връща от Америка, а който се връща от Америка, ние много го тачим. Дадох му коктейл в една банка на представянето на книгата му в Брюксел. Сигурно сега това е форма на благодарност. Жоро Господинов, един талантлив човек, сигурно и той благодари – навремето отидохме в Москва, преведохме му книга, разпространихме я и платихме.”

Рашидов коментира и „две-три девойки (от писмото), които са по-забележими”.

Фантастико

„Такова ли, не я знам как ѝ е малкото име, пеела навремето, да е жива и здрава жената. Тя пък кандидатствала за директор на Операта, а станал Карталов. Е аз кво да направя, комисия ги прави…”

Напоени с огорчение прозвучаха думите на бившия министър, когато Антон Хекимян го попита за отношенията му с настоящия министър на културата Боил Банов.

„Още първата седмица се еманципира момчето, обърна ми гръб, да е жив и здрав. Аз го направих министър, а Борисов го назначи. Но трябва да се събуди, оскверняват се паметници на културата… Да глоби ония тримата, де да ги знам как се казват, дето Сашо Диков им е таткото. (Има предвид „Отровното трио”, което включва и Велислав Минеков, също скулптор, с когото Рашидов е в сложни отношения – бел. ред.) Това са хора без послание, само с плюене.”

Рашидов продължи сравненията между себе си и Боил Банов с детайли:

„Аз ремонтирах десет театъра, направих седем нови музея, нова археология… До Ларгото карат папата, не по магистралите. Е, Ларгото малко го омърсихме. Докато се лекувах, допуснали дребни грешки…“ – каза Рашидов и продължи: „За една Червена къща соросоидните ми искаха оставката три години. На Банов никой не му иска оставката, много е лесно да си стоиш тихичък.”

На въпрос за килимите, дарени на Кърджалийския театър, Рашидов отговори с пространно обяснение как всеки ръчнотъкан килим става по-ценен, колкото повече се ходи по него.

„Вместо да се търкалят по мазетата и да се хранят молците с тях, по-добре да ги дарят”, защити той решението на Цвета Караянчева.

Председателят на комисията по култура обеща да вкара проф. Галилей Симеонов в старчески дом, ако бъде докаран в София. Повод за темата е информацията от последните дни, че художникът живее в мизерни условия и спи в каруца.

„Беше приятен човек, професор, когато аз бях студент – каза скулпторът. – Сега сам е решил така да живее.”

Няколко пъти от името на правителството, което подготвя бюджета за 2021 г., Рашидов обеща 30 млн. лв. допълнително за културата за следващата година, като още в началото упрекна всички журналисти, че под култура разбират само театрите.

„Трябва да се търсят решения, не само да се искат пари. Ето, Карталов търси начини. Аз съм доволен, че един Камен Донев и един Димитър Рачков например не вдигат шум, правят каквото е възможно.”

Вежди Рашидов нарече коронавируса биологично оръжие и заяви, че е налице война, в която „всеки всекиго убива”.

„Някой много умен е изтървал вируса”, каза скулпторът и предложи да бъдат санкционирани протестиращите за неносене на маски.

Реакциите на участието на Рашидов не закъсняха – актрисата Албена Колева пусна видео с изпълнение на баща си Тодор Колев „Песен за простака“, сподели го и Рени Врангова заедно с анонса:

„Тази песен като поздрав към председателя на комисията по култура“.

Цялото интервю с Вежди Рашидов по Би Ти Ви

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах