POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов за писмото на интелектуалците: Едните са потърпевши, други са консумирали моето присъствие

Морфов, Господинов, Карабашлиев и Дарина Такова под прицела на бившия културен министър

Вежди Рашидов твърди, че министърът на културата трябва да глоби Отровното трио. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Вежди Рашидов за писмото на интелектуалците: Едните са потърпевши, други са консумирали моето присъствие

Вежди Рашидов твърди, че министърът на културата трябва да глоби Отровното трио. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Правилно ми искат оставката с отворено писмо, заяви днес председателят на Комисията за медии и култура в Народното събрание Вежди Рашидов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Репликата му, заявена саркастично, доведе до разсъждения за това кои са хората, подписали писмото, и как те трябва да са му благодарни за това, което е направил за тях.

„Болшинството подписали са пълнеж, не ги знам – каза бившият културен министър. – Тези, които познавам – едните са потърпевши, а другите са консумирали моето присъствие в Министерството на културата. Сашо Морфов аз го направих директор на Народния театър, а жена му взимаше най-високите хонорари. Той така и не разбра, че работи в държавен театър, а не в на баща си театъра. Искаше да командва.

Карабашлиев ли беше това момче… В Брюксел го предложих там на Кристалина да го наградят, нали се връща от Америка, а който се връща от Америка, ние много го тачим. Дадох му коктейл в една банка на представянето на книгата му в Брюксел. Сигурно сега това е форма на благодарност. Жоро Господинов, един талантлив човек, сигурно и той благодари – навремето отидохме в Москва, преведохме му книга, разпространихме я и платихме.”

Рашидов коментира и „две-три девойки (от писмото), които са по-забележими”.

„Такова ли, не я знам как ѝ е малкото име, пеела навремето, да е жива и здрава жената. Тя пък кандидатствала за директор на Операта, а станал Карталов. Е аз кво да направя, комисия ги прави…”

Напоени с огорчение прозвучаха думите на бившия министър, когато Антон Хекимян го попита за отношенията му с настоящия министър на културата Боил Банов.

„Още първата седмица се еманципира момчето, обърна ми гръб, да е жив и здрав. Аз го направих министър, а Борисов го назначи. Но трябва да се събуди, оскверняват се паметници на културата… Да глоби ония тримата, де да ги знам как се казват, дето Сашо Диков им е таткото. (Има предвид „Отровното трио”, което включва и Велислав Минеков, също скулптор, с когото Рашидов е в сложни отношения – бел. ред.) Това са хора без послание, само с плюене.”

Рашидов продължи сравненията между себе си и Боил Банов с детайли:

„Аз ремонтирах десет театъра, направих седем нови музея, нова археология… До Ларгото карат папата, не по магистралите. Е, Ларгото малко го омърсихме. Докато се лекувах, допуснали дребни грешки…“ – каза Рашидов и продължи: „За една Червена къща соросоидните ми искаха оставката три години. На Банов никой не му иска оставката, много е лесно да си стоиш тихичък.”

На въпрос за килимите, дарени на Кърджалийския театър, Рашидов отговори с пространно обяснение как всеки ръчнотъкан килим става по-ценен, колкото повече се ходи по него.

„Вместо да се търкалят по мазетата и да се хранят молците с тях, по-добре да ги дарят”, защити той решението на Цвета Караянчева.

Председателят на комисията по култура обеща да вкара проф. Галилей Симеонов в старчески дом, ако бъде докаран в София. Повод за темата е информацията от последните дни, че художникът живее в мизерни условия и спи в каруца.

„Беше приятен човек, професор, когато аз бях студент – каза скулпторът. – Сега сам е решил така да живее.”

Няколко пъти от името на правителството, което подготвя бюджета за 2021 г., Рашидов обеща 30 млн. лв. допълнително за културата за следващата година, като още в началото упрекна всички журналисти, че под култура разбират само театрите.

„Трябва да се търсят решения, не само да се искат пари. Ето, Карталов търси начини. Аз съм доволен, че един Камен Донев и един Димитър Рачков например не вдигат шум, правят каквото е възможно.”

Вежди Рашидов нарече коронавируса биологично оръжие и заяви, че е налице война, в която „всеки всекиго убива”.

„Някой много умен е изтървал вируса”, каза скулпторът и предложи да бъдат санкционирани протестиращите за неносене на маски.

Реакциите на участието на Рашидов не закъсняха – актрисата Албена Колева пусна видео с изпълнение на баща си Тодор Колев „Песен за простака“, сподели го и Рени Врангова заедно с анонса:

„Тази песен като поздрав към председателя на комисията по култура“.

Цялото интервю с Вежди Рашидов по Би Ти Ви

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС