Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вежди Рашидов: Мечки като Блатечки взимат по 50 – 100 хил. лв.

Очаквайте в „Площад Славейков“ одитния доклад на Бургаския театър. Действително ли не е искан търг за ролите на актьора?

„Асен Блатечки, страхотно талантливо момче. Той нямаше да е факт в Бургаския театър да взима по 50 - 100 хил. лв. хонорар...“, каза Вежди Рашидов по БНТ. Снимка: БГНЕС - Вежди Рашидов: Мечки като Блатечки взимат по 50 – 100 хил. лв.

„Асен Блатечки, страхотно талантливо момче. Той нямаше да е факт в Бургаския театър да взима по 50 - 100 хил. лв. хонорар...“, каза Вежди Рашидов по БНТ. Снимка: БГНЕС

Мечки като Блатечки взимат по 50 – 100 хил. лв. хонорари, разкри Вежди Рашидов в неделя преди обед в ефира на БНТ. Така министърът на културата в оставка продължи темата, повдигната от директора на Бургаския театър Борислав Чакринов преди около месец, за предписанието на одитори от висшето арт ведомство театърът да ангажира Асен Блатечки по реда, описан в Закона за обществените поръчки – с търг.

Театърът е сключил договор за разпространението на спектаклите, в които участва актьорът, с импресарската къща „Вива арте“. Но сумата, която им превежда, е по-висока от прага 20 хил. лв. Колко висока ли? Самият министър очерта в национален ефир рамките на сумата.

„Когато станах министър, бюджетът на театрите беше 48 милиона лева, сега е 80 милиона – заяви Вежди Рашидов по БНТ. – И същото викане продължава. Само че когато станах министър, театрите бяха на бюджет и казваха, че има отлив на публика. Сега по 28 [дни] работят хората и публиката се върна. Но какво беше преди – една твърда заплата. А днес някои артисти имат по 50 – 100 хиляди лева хонорари. Това са т.нар. мечки. Няма лошо.

Вижте – и Ал Пачино взима много, и Робърт де Ниро. Талантливите хора трябва да взимат. Аз не разбирам логиката защо един творец трябва да е беден? Но той трябва да е много талантлив. Той трябва да носи публиката – а тези, които носят публиката, си имат… Ако аз не бях изкарал делегиран бюджет, днеска нямаше да е факт това. Ами един прекрасен актьор като… да не му казвам името, да не се разсърди… но го харесвам. Асен Блатечки, страхотно талантливо момче. Но той нямаше да е факт в Бургаския театър да взима по 50 – 100 хил. лв. хонорар…“.

„Площад Славейков“ потърси информация от Министерството на културата какви точно предписания са дали одиторите в Бургаския театър. Действително ли от висшето арт ведомство не са искали обществена поръчка за ролите на Асен Блатечки, както съобщиха. На основание Закона за достъп до информация успяхме да получим одитния доклад, съставен от специалистите през месец февруари 2016 г. Предстои да публикуваме заключенията му, както и точните цифри, констатирани при финансовата проверка, защото не представляват класифицирана информация.

Вижте още: ЗЛАТНАТА КОКОШКА АСЕН БЛАТЕЧКИ И ЗЛИЯТ Й СТОПАНИН

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА: НЕ СМЕ ИСКАЛИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА АСЕН БЛАТЕЧКИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах