Вход свободен на Трети март в музеи, галерии, парка Врана

Общинските институции в София ще посрещат посетители безплатно

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вход свободен на Трети март в музеи, галерии, парка Врана

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Почти година след първите случаи на Ковид-19 в страната ни, България ще отбележи 143-годишнината от освобождението си в ситуация на ограничения. По традиция на 3 март общинските музеи, галерии и Зоологическата градина в София ще работят беплатно. Със свободен достъп ще бъдат още Регионалният исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, както и парк-музей „Врана“.

Залите на Зоологическата градина ще останат затворени за посетители и някои животни, като големите котки и приматите, могат да бъдат наблюдавани само от външните заграждения.

Освен постоянната експозиция, Музеят за история на София предлага и временната изложба „Храни душа да те слуша“. Експозицията представя както традициите, така и промените в храненето на населението от София и областта в периода от втората половина на ХІХ век до края на Втората световна война. Направени са възстановки на традиционни кухни от периода, могат да се разгледат порцеланови сервизи, включително от майсенски порцелан, прибори от дърво, рог и кост и сребро. Център на експозицията е маса, подредена за тържествен обяд със сервиз от Двореца.

Софийска градска художествена галерия предлага още 2 седмици възможност да се разгледа изложбата „Пенчо Георгиев. Между театър и живота“. Подредена по повод 120-годишнината от рождението на художника Пенчо Георгиев, експозицията ще остане в галерията до 14 март. Паралелно може да бъде видяна и „Градина на духовността“, която представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видени през погледа на български художници от първата половина на ХХ век. Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др.

Вижте още: ОДИСЕЯТА НА ЕДИН ХУДОЖНИК МЕЖДУ ТЕАТЪРА И ЖИВОТА

Националният исторически музей, който остана със затворени врати за празника миналата година, сега обявява безплатен вход. Освен постоянната експозиция, може да бъде посетена и изложбата „Древни находки. Нови открития“ с най-новото от археологически сезон 2020. Специално събитие е планирано за по-малките посетители, които ще могат да присъстват на ателие по грънчарство.

От Националния археологически институт с музей към БАН съобщиха пред „Площад Славейков“, че няма да работят с вход свободен на празника. Експозициите им може да се разгледат без билет и всяка последна неделя от месеца. Политика на институцията е и всеки втори четвъртък от месеца да е с вход свободен за пенсионери.

Националната художествена галерия по традиция не работи на празници, включително и на 3 март.

Както и в минали години, Софийската филхармония отново подготвя „Концерт, посветен на националния празник на България“ в Зала „България“. Събитието с участието на студенти от НМА „Панчо Владигеров“ ще започне в 11 ч. и ще продължи до 19 ч. В програмата са произведения на български композитори, на 3 март някои от тях ще имат световна премиера. Билетите са на стойност 12 лв. и важат за целия ден.

Празничен концерт планират и от Общинския културен институт. Озаглавен е „Българийо, Безсмърнице“ и ще се проведе на 2 март от 18 ч. в концертната зала на ОКИ „Искър“. Участват певиците Галя Асенова и Валентина Шерденкова и Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев.

Шипка

На Шипка празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония с участието на президента Румен Радев. В 11,30 ч. той ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под върха. Държавният глава ще произнесе слово. Достъпът на гражданите до събитията не е ограничен, но ще има засилен контрол по спазването на мерките – дистанция от 1,5 метра и носене на маски.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах