Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вход свободен на Трети март в музеи, галерии, парка Врана

Общинските институции в София ще посрещат посетители безплатно

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вход свободен на Трети март в музеи, галерии, парка Врана

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Почти година след първите случаи на Ковид-19 в страната ни, България ще отбележи 143-годишнината от освобождението си в ситуация на ограничения. По традиция на 3 март общинските музеи, галерии и Зоологическата градина в София ще работят беплатно. Със свободен достъп ще бъдат още Регионалният исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, както и парк-музей „Врана“.

Залите на Зоологическата градина ще останат затворени за посетители и някои животни, като големите котки и приматите, могат да бъдат наблюдавани само от външните заграждения.

Освен постоянната експозиция, Музеят за история на София предлага и временната изложба „Храни душа да те слуша“. Експозицията представя както традициите, така и промените в храненето на населението от София и областта в периода от втората половина на ХІХ век до края на Втората световна война. Направени са възстановки на традиционни кухни от периода, могат да се разгледат порцеланови сервизи, включително от майсенски порцелан, прибори от дърво, рог и кост и сребро. Център на експозицията е маса, подредена за тържествен обяд със сервиз от Двореца.

Софийска градска художествена галерия предлага още 2 седмици възможност да се разгледа изложбата „Пенчо Георгиев. Между театър и живота“. Подредена по повод 120-годишнината от рождението на художника Пенчо Георгиев, експозицията ще остане в галерията до 14 март. Паралелно може да бъде видяна и „Градина на духовността“, която представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видени през погледа на български художници от първата половина на ХХ век. Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др.

Вижте още: ОДИСЕЯТА НА ЕДИН ХУДОЖНИК МЕЖДУ ТЕАТЪРА И ЖИВОТА

Националният исторически музей, който остана със затворени врати за празника миналата година, сега обявява безплатен вход. Освен постоянната експозиция, може да бъде посетена и изложбата „Древни находки. Нови открития“ с най-новото от археологически сезон 2020. Специално събитие е планирано за по-малките посетители, които ще могат да присъстват на ателие по грънчарство.

От Националния археологически институт с музей към БАН съобщиха пред „Площад Славейков“, че няма да работят с вход свободен на празника. Експозициите им може да се разгледат без билет и всяка последна неделя от месеца. Политика на институцията е и всеки втори четвъртък от месеца да е с вход свободен за пенсионери.

Националната художествена галерия по традиция не работи на празници, включително и на 3 март.

Както и в минали години, Софийската филхармония отново подготвя „Концерт, посветен на националния празник на България“ в Зала „България“. Събитието с участието на студенти от НМА „Панчо Владигеров“ ще започне в 11 ч. и ще продължи до 19 ч. В програмата са произведения на български композитори, на 3 март някои от тях ще имат световна премиера. Билетите са на стойност 12 лв. и важат за целия ден.

Празничен концерт планират и от Общинския културен институт. Озаглавен е „Българийо, Безсмърнице“ и ще се проведе на 2 март от 18 ч. в концертната зала на ОКИ „Искър“. Участват певиците Галя Асенова и Валентина Шерденкова и Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев.

Шипка

На Шипка празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония с участието на президента Румен Радев. В 11,30 ч. той ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под върха. Държавният глава ще произнесе слово. Достъпът на гражданите до събитията не е ограничен, но ще има засилен контрол по спазването на мерките – дистанция от 1,5 метра и носене на маски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg