Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вход свободен за „Квадрат 500“ в събота

Новооткритата галерия се радва на огромен интерес, очаква своя посетител №20 000

Скулптурната градина във вътрешния двор на сградата. Снимка: Румен Добрев - Вход свободен за „Квадрат 500“ в събота

Скулптурната градина във вътрешния двор на сградата. Снимка: Румен Добрев

Входът за новооткритата Национална галерия „Квадрат 500“ ще е безплатен в събота (20 юни) от 10 до 18 часа. Причината за жеста от страна на ръководството е, че тогава според тях оттам ще мине посетител номер 20 000.

„За три седмици и половина от откриването на представителната експозиция интересът на българи и чужденци е огромен. Данните дават основание да се очаква на обявената дата 20 000-ят посетител“, съобщиха от Националния музеен комплекс, който стопанисва Българския Лувър.

Вход свободен там имаше и в дните около откриването – на две дати преди официалното събитие, както и в часовете непосредствено след него. Иначе, цената на редовния билет е 10 лева, а този с намаление – 5 лева.

Квадратът представя около 2 хиляди творби, избрани от двете обединени колекции на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. Показани са и произведения, които са били част от първия български Народен музей.

Най-старата българска творба е „Портрет на Неофит Рилски“ от Захари Зограф, рисуван през 1838 г. В музея е и неговият автопортрет, откупен от наследниците му през 1940 г. за 168 900 лв. Той е оценяван на 40 000 лв. и до момента остава най-високо платената живописна творба в колекцията на музея. А най-новото произведение в сбирката е съвсем отскоро – керамична скулптура на Божидар Бончев.

Площта на музея в момента е 16 хил. кв. м. Изкуство има само в три крила на Квадрата, за четвъртото тепърва ще се кандидатства за финансиране. Когато бъде завършено – в него освен експозиционни зали ще има и библиотека.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg