Вибриращи нашийници за посетителите на катедралата във Флоренция

„Новата нормалност“ в музеите по света - по един човек на 20 кв. м и затворени санитарни помещения

Изглед към катедралата във Флоренция, която посетителите вече ще може да посещават само с вибриращи устройства за спазване на социална дистанция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Вибриращи нашийници за посетителите на катедралата във Флоренция

Изглед към катедралата във Флоренция, която посетителите вече ще може да посещават само с вибриращи устройства за спазване на социална дистанция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия, една от най-засегнатите страни от коронавируса, бавно започва да разхлабва мерките, въведени през март, за да се ограничи разпространението на COVID-19. В началото на юни ще бъдат отпуснати и ограниченията в културата и ще заработят музеите, пише списание „Смитсониън“.

В „Скудерие дел Куеринале“ все още под ключ стои изложбата блокбъстър на Рафаело, наредена за 500-годишнината от смъртта му. Тя ще отвори на 2 юни, когато всъщност трябваше да е последният ѝ ден. Може да се разгледа до края на август.

Вижте още: ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА НА РАФАЕЛО ОТВАРЯ ВРАТИ В ДЕНЯ, В КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ЗАТВОРИ

Във Флорентинската катедрала „Санта Мария дел Фиоре“ подхождат нестандартно и на всеки посетител ще раздават електронни устройства, които се слагат на врата и ще светят, вибрират и издават звук, за да предупреядат носителя си, ако нарушава социалната дистанция. Устройствата се засичат на приблизително два метра едно от друго. Нашийникът се получава при входа и се връща след края на посещението. Дезинфекцира се преди всяка следваща употреба.

Америка за България

Освен това вместо обичайните 2 600 души, които сградата посреща дневно, бройката ще бъде намалена до 200. Това обаче създава друго притеснение – ще намалеят приходите от продадените билети, с които се издържа катедралата, а управата ѝ не разчита на държавна издръжка.

В подобна ситуация се намират редица институции в други страни, като Шекспировия театър „Глобус“, който призова парламента на Великобритания за помощ, за да не остане завинаги затворен.

ШЕКСПИРОВИЯТ ТЕАТЪР ЗАСТРАШЕН ОТ ОКОНЧАТЕЛНО ЗАТВАРЯНЕ

Музеите по света и у нас вече работят и за всички от тях важат правилата за социална дистанция. Някои институции разчитат на предварително запазени билети, други имат изисквания за проверка на температурата на всеки посетител. Галериите и музеите под шапката на Баварската държавна картинна колекция ограничават броя на посетителите до един човек на около 20 кв. м. В „Институт Джакомети“ в Париж пускат по десетима посетители на всеки десет минути, а санитарните помещения остават затворени.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3