Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Видео разходка в гробницата в Амфиполис

3D възстановка показва последния дом на неколцина покойници - вероятно роднини на Александър Македонски

Каменните изображения на сфинксовете и кариатидите са били оцветени в древността. - Видео разходка в гробницата в Амфиполис

Каменните изображения на сфинксовете и кариатидите са били оцветени в древността.

Гробницата от времето на Александър Македонски, развълнувала цял свят с мисълта дали в нея не е останало до наши дни тялото на един от великите пълководци на античността, се оказа ограбена още в древността. Могилата, под която са били положени телата на неколцина роднини на македонския цар, е най-голямата, откривана някога в Гърция. Намира се до града-държава Амфиполис. Днес, чрез компютърна реконструкция, можем да се разходим в гробницата виртуално.

3D възстановката показва съоръжението, каквото може би е било по времето, когато е било построено – със сфинксове на входа, вътре кариатиди и пищни мозайки.

Както е известно – археолозите откриха в гробницата останки от петима покойници. Учените намериха 550 кости, 157 от които са човешки. Останалите са на животни, между които и един кон.

След изследване на костната тъкан бе установено, че сред погребаните е възрастна жена, починала на над 60 години, други двама са били мъже на възраст 35-45 г., има и кости на дете. Четиримата са погребани, а петият – кремиран.

В древността Амфиполис е бил град-държава, разположен между Тракия и Македония в устието на река Струма, където е било градското пристанище. Основан е през 437 пр.н.е. от атинския стратег Хагнон. Амфиполис се предава на Спарта през 424 пр.н.е. През 356 пр.н.е. градът е превзет от Филип Македонски.

През 316 пр.н.е. при Диадохските войни Касандър държи под домашен арест в Амфиполис Александър IV Айгос, малолетния син и легитимен наследник на Александър Велики, заедно със съпругата на пълководеца Роксана. Касандър нарежда да ги убият през 310/309 пр.н.е., с което прекъсва македонската владетелска династия на Аргеадите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg