Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Видеоигрите влияят позитивно на психичното здраве, сочи проучване

Оксфордският университет прави първото проучване с реални данни от гейминг компании

Позитивният ефект на видеоигрите върху психичното здраве се наблюдава само когато играчът има позитивна нагласа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Видеоигрите влияят позитивно на психичното здраве, сочи проучване

Позитивният ефект на видеоигрите върху психичното здраве се наблюдава само когато играчът има позитивна нагласа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Видеоигрите имат позитивно въздействие върху психичното състояние, показва ново проучване на Оксфордския университет. Изследването се фокусира върху хора, които играят „Animal Crossing“ на „Нинтендо“ и „Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville“ на ЕА. Оказва се, че хората, които прекарват повече време във видеоигри, показват по-добро общо „благосъстояние“, което поставя под съмнение широко разпространеното твърдение, че игрите вредят на здравето.

Това проучване е особено важно, тъй като за първи път експерти работят с данни за потребителска активност от самите игри. В предишни изследвания екипът учени е разчитал на хора, които сами подават данните колко време играят, но в повечето случаи те се оказват неверни.

„Става дума за пренасянето на видеоигрите в полето на психологическите проучвания, което не е хаотично – отбелязва водещият учен Андрю Пшибилски. – Това ни позволява да обясним и разберем видеоигрите като занимание за свободното време. Изследването бе мисия, която да ни покаже дали данните, събирани от гейминг компаниите, могат да бъдат полезни за академични и медицински проучвания.

В началото на изследването Пшибилски остава изненадан от това колко малко данни събират компаниите за играчите си, но също така и от малкото количество данни, използвани от други проучвания, предполагащи потенциално негативно влияние на видеоигрите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според резултатите от проучването, ако даден човек играе „Animal Crossing“ за четири часа на ден, той е по-щастлив. Това е интересно единствено от гледна точка, че изследванията до този момент са правени много непрофесионално, изтъква ученият. Въпреки изводите, експертите все пак изтъкват, че изследването им не препоръчва играенето на видеоигри.

„Убеден съм, че ако това изследване продължи, ще разберем много за елементите, които смятаме за токсични в една игра“, казва той.

Данните са извлечени само от две игри, описвани като подходящи за всяка възраст. Освен това е важно и отношението, което играчът придобива, влизайки в играта – дали я използва само за забавление, дали изпитва напрежение от страна на други играчи или от самите методики на играта.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах