Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Видяхте ли духа на Людмила Живкова? Летеше над тепетата…“

Реакции във Фейсбук за откриването на Пловдив, европейската столица на културата

Пловдив стана европейска столица на културата с диджей шоу с фолклорни елементи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Видяхте ли духа на Людмила Живкова? Летеше над тепетата…“

Пловдив стана европейска столица на културата с диджей шоу с фолклорни елементи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пловдив започна своята година като европейска столица на културата с еклектичен спектакъл, наречен „Ние сме всички цветове“ и послание „Заедно“. Представен бе диджей купон с 1500 участници – кукери, ансамбъл „Тракия“, хорове от Пловдив, от Пловдивска опера, както и рецитатори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Представлението бе разположено на мултимедийна сцена с 30-метрова кула.

Началото бе с речи на еврокомисаря Мария Габриел и кметът на Пловдив Иван Тотев. Последва интерпретация на кавал на народната песен „Притури се планината“ от Теодосий Спасов. Финала постави диджей Шилер, фойерверки осветиха тепетата на Пловдив.

Една от частите на продукцията – „Хорът на езиците”, представи културното многообразие на Пловдив по текст на германския драматург Густав Рюб с реч на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, руски, иврит и ромски.

Социалната мрежа закипя от коментари – стотици похвалиха шоуто, немалко са и негативните мнения. Мнозина определиха естетически спектакъла като сходен на събития от времето на социализма – „Ален Мак“, Асамблея „Знаме на мира“… както и на наследника им днес „Евровизия“.

Предлагаме ви коментари на откриването на европейската столица на културата.

Ивайло ДИЧЕВ:

Столицата на еврокултурата в Пловдив почва с един жанр, с който ни мъчеха през соца – литературно-поетичен монтаж. Учителката раздава на всеки някаква реплика, която да прочете прочувствено в някакъв момент. Виждам, че се задава и цветомузика. Ех, младост!

Светлана ЛАЗАРОВА:

Това е нашата България. Браво, много е красиво.

Милена ФУЧЕДЖИЕВА:

Имаше откровени безумия, имаше чудесни неща, в студ, който сковава, това е Пловдив, това е България, ние сме в нея, тя е в нас, винаги има надежда, честито, без ирония. България за пръв път е европейска, а не примерно съветска столица на културата – радвам се, че го доживях. И понеже непрекъснато текат сравнения със „Знаме на мира“, най-вече от хора, които всъщност харесват миналото – асамблеята беше една от добрите български инициативи от соца. Много от децата, участвали в нея в момента са фактори в българската култура.

Миналата година бях в Матера. На централния площад на този наистина уникален старинен град, който е в пъти по-впечатляващ от Пловдив, защото целият е вкопан в планината в странни, обитаеми пещери, има голяма статуя на златна балерина в тютю до роял – кич, веднага биещ на очи и направен със сигурност за „Матера, европейска столица на културата“. Някой там е усвоил европейски пари с този кич, взимайки решение парите да бъдат дадени точно за тази златна балерина, а не за произведение от някой друг също субективно избран, но може би „по-естетски“ артист.

Кич има навсякъде. Пловдив е прекрасен град, също с уникална култура, но мащабът му не може да се сравнява с този на Матера. Самият факт, че беше избран да е европейска столица на културата заедно с Матера, е голям успех за България.

Радвам се за пловдивчани и за България, че предстои година, пълна с културни събития, които ще привличат туристи. Посланието за толерантност от откриването е сигурен знак, че България полага сериозни усилия да е европейска страна.

Гроздето е кисело, керванът си върви, адът си е ваш, ползвайте си го както искате, счетоводителствайки, а на пловдивчани: честито отново.

Радослав ПАРУШЕВ:

Пловдив: изглежда дори по-пошло и провинциално, отколкото очаквах, поне на телевизора. И сякаш проблемът не е само в БНТ.

Хриси ЗАФИРОВ:

Все ще има такива хора, които и на най-хубавото събитие в града ни ще плюят. Личи си колко истински българи сте, щом плюете нещо такова.

Евгени ПЕТРОВ:

Няма ли кой да напише на кулата в Пловдив: „Локо (Пд) 2019“? Така ми стои малко незавършено!

Наталия ГЕОРГИЕВ:

Това не са българи, това са шумкари. Болшевики.

Иванка КУРВОАЗИЕ:

Хачо Бояджиев е безсмъртен.

Антон СТАЙКОВ:

Кавал, гайда и комсомолски формализъм. Явно това е България днес.

Поли ХРИСТОВА:

Добре, че е Валя Балканска да покаже, че все пак имаме култура. Каква беше тази пародия?

Петко ДУРМАНА:

Не исках да коментирам повече, а още по-малко да „хейтя“ така наречената Европейска културна столица Пловдив 2019, но откриването ѝ беше трагично! Още от безумния дизайн на кулата предположих, че е измислена от швейцарски диджей, но се надявах поне режисурата, хореографията или поне VJ-те да спасят нещата с визии и светлинни ефекти… Но като започна програмата, стана само по-зле! Беше ясно, че програмата ще започне с Надуйдядокавала Спасов, но защо, по дяволите, се беше облякъл с това сайбър якенце? Ами калинката с типично българското име Габриел, която откри с пародия на реч събитието? След 50 000 цифровизирани (???) културни обекта на някакъв сайт диджитъл Пловдив, пожелах Людмила Живкова да е още жива и тя да си открива международните асамблеЙ! После рециталите като извадени от нафталина на „Ален Мак“ или някой преглед на окръжната самодейност по линия на ДКМС? Стоте родопски каба гайди в съкратен състав и, разбира се, кукери, все едно имат нещо общо с една от малкото традиционни градски култури в България, тази на Пловдив? Ами внучката на Жан-Мишел Жар с лазерната му арфа, която толкова ни впечатляваше през 80-те? Вечната Валя Балканска с Who the fuck is Deljo на плейбек? Добре, че всичкото безумие продължи само един час и пуснаха техно, за да оправдаят поне малко изхарчените 2-3 милиона за кулата, която е създадена и става само за опън еър техно партита, но не и в сковаващия студ по средата на януари. И накрая разбира се: а къде е Бойко? П.П.: ползвам за визуализация тази снимка, защото българската култура от толкова дълго е чернобяла, че вече ми е трудно да си я представя цветна!

Аделина МАДЖАРОВА:

Благословен да е красивият Ви град, пловдивчани, Бог да Ви закриля!

Козата АНИ:

Аз лично гледам спартакиадата в Пловдив. „Евровизия“ може да се самозатвори и самоподпали след тоя пърформанс. Например в момента хора, облечени в найлонови торбички в различни цветове, ходят по мост.

Весела АНГЕЛОВА:

Все пак се чувствам и малко излъгана. А можеше откриването да е на Йордановден и да започне с мъжко хоро в Марица.

Светла БЪЧВАРОВА:

Най-доброжелателно се хванах да гледам по телевизията откриването на европейската столица на културата Пловдив. Не, не мога повече след ужасяващите кукероподобни танцьори и заклинанията и виковете на някакви нефелни актьори ученици. Страховито, невнятно. Дотук съм. Който иска, да продължи.

Жанина ДРАГОСТИНОВА:

Пловдив събуди у мен пионерчето, което ходеше на драмсъстав в Пионерския дом. Иначе вятърът духа много артистично, направо красиво.

Илия АРАБАДЖИЕВ:

Стига плюхте поне в такъв велик ден за града ни. Цяла Европа ни сваля шапка – обаче Ганьо си е Ганьо.

Ружа СМИЛОВА:

Чудя се критикуващите откриването на Пловдив – евростолица на културата, какво собствено са очаквали от едно подобно мероприятие?

Любомир ПЕРЧЕМЛИЕВ:

Преди мнооого години, като ученик, ходех на един кръжок (така му казваха тогава), за „художествено слово“. Един професионален актьор ни учеше да „рецитираме“ и междувременно запаметявахме някаква поезия. Всеки си имаше думички и трябваше само да внимава кога ще му дойде редЪТ. В главата ми са останали само моите думички. Излизам напред и кресвам: „С кирки, с лопати…“. (Гледам откриването.)

Елена ЕМИЛОВА:

Нестандартен и впчечатляващ спектакъл! Браво на организаторите!

Петко КОВАЧЕВ*:

Видяхте ли го, бе? Видяхте ли духа на Людмила Живкова? Летеше над тепетата, майна!

Мария ЩУРОВА:

Вие се смеете, ама можеше да е по-зле. Можеше да е София. Все пак съм сигурна, че ще се случат и хубави неща в Пловдив. Въпреки че е европейска столица на културата 2019.

Манол ПЕЙКОВ:

Зная, че ще има много коментари по повод откриващата церемония на Пловдив 2019. И немалко от тях ще бъдат жлъчни. Истината е, че от всяка Европейска културна столица се очаква подобна ефектна, мащабна, шарена и (в повечето случаи) умерено кичозна проява в началото на годината.

За мен церемонията беше напълно приемлива. И като спектакъл, и като съдържание.

Съвършено неприемлив обаче е фактът, че (според едно от последните му интервюта в националните медии) кметът на града ни счита това за най-важното събитие през цялата година на домакинството на Пловдив като Европейска културна столица.

Лично за мен е най-малко важното. Важно е какъв смисъл ще вдъхнем на годината, която предстои.


* Коментарът се появи и на други стени във Фейсбук.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС