Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Виена – най-добрият град за живеене

Австрийската столица отне титлата от австралийския град. София не е в челната десетка, нито в дъното на класацията

Паркът на бароковия дворец „Шьонбрун“ във Виена. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Виена – най-добрият град за живеене

Паркът на бароковия дворец „Шьонбрун“ във Виена. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мелбърн загуби титлата си „най-добър град за живеене“ от Виена в годишния анализ на корпорацията „Economist Intelligence Unit“. Двата града дълго време бяха много близо до първото място в съревнованието, но седем години подред Мелбърн все успяваше да отмъкне отличието, отбелязва „Икономист”.

Два от факторите, които помогнаха на австрийската столица да надделее над останалите 139 града в проучването, е намалялото ниво на терористична заплаха в западните градове като цяло и ниското ниво на престъпност във Виена.

Австрийският град винаги влиза в челната тройка, когато става дума за качеството на живот, измерено от консултантската фирма „Mercer“. За пръв път обаче Виена оглавява класацията на „Икономист”, изготвяна от 2004 г. насам.

В дъното на списъка попадат Дамаск, бангладешката столица Дака и Лагос, най-големият град в Нигерия. В проучването не са включени някои от най-опасните столици като Багдад и Кабул.

„Докато в последните няколко години градовете в Европа бяха повлияни от разпростиращата се заплаха от тероризъм в региона, което доведе до по-строги мерки за сигурност, от миналата година се забелязва връщане към нормалното – обобщава изследването. – Дългогодишният подгласник на титлата Виена успя да отстрани Мелбърн от първото място заради нарасналата стабилност в австрийската столица.“

И двата града взимат максимален брой точки в сферите на здравеопазването, образованието и инфраструктурата. Мелбърн повежда в категориите „култура“ и „околна среда“, но Виена успява да наклони везните в своя полза, благодарение на подобрената стабилност в страната.

В Топ 5 се нареждат още Осака, Калгари и Сидни – стъпка, която според „Economist Intelligence Unit“ цели да оцени средни по размер градове в богати държави със сравнително ниска гъстота на населението. Това е така, защото по-населените градове неизменно имат по-високо ниво на престъпност и по-лоша инфраструктура.

София, столицата на България, не попада нито в челната десетка, нито в групата на десетте града с най-лоши показатели. Белград, столицата на Сърбия, заема 82-о място в класацията.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах