Виена отново най-добрият град за живеене в света

Австрийската столица начело със своята сигурност, култура, околна среда, образование, инфраструктура и здравеопазване

Във Виена кафе културата е на пиедестал. Снимка: culturetrip.com - Виена отново най-добрият град за живеене в света

Във Виена кафе културата е на пиедестал. Снимка: culturetrip.com

Отдавна позната с грандиозната си архитектура, просторни зелени паркове и градинки и традиционни кафенета, Виена за втора поредна година държи първенството в класацията за най-добрите градове за живеене. Австрийската столица е получила почти пълен брой точки по показателите сигурност, култура, околна среда, образование, инфраструктура и здравеопазване в годишното проучване на „Economist Intelligence Unit“.

На второ място се нарежда Мелбърн, детрониран от Виена миналата година. Преди това той 7 години заемаше първото място. В актуалната класация следват Сидни, Осака и Калгари. В изследването влизат 140 града по целия свят.

Въпреки че в Топ 10 доминират градове в Австралия, Канада и Япония, животът в Европа също е оценен – 8 от първите 20 града с най-добри показатели са в Северна Европа, като Копенхаген е на 9-о място, а Цюрих, Франкфурт и Женева заемат съответно 11-а, 12-а и 14-а позиция. Хелзинки, Амстердам и Хамбург също влизат в Топ 20, а Берлин и Люксембург са на 21-о и 23-о място, съобщава Си Ен Ен.

Лондон и Ню Йорк заемат 48-о и 58-о място – и двата града са постигнали висок брой точки за културния си живот, но общият им резултат е повлиян от по-ниските оценки за инфраструктура и сигурност, заради по-висок риск от престъпления и тероризъм. По същите причини Париж губи 6 позиции в сравнение с класацията от миналата година (през 2019 г. е на 26-о място) – според Си Ен Ен резултатът е вследствие на протестните шествия на т. нар. „Жълтите жилетки“.

Най-лошият град за живеене според тази класация е Дамаск, Сирия. В Топ 10 на най-неприветливите градове са още Лагос в Нигерия, Дака, столица на Бангладеш, Карачи в Пакистан, Триполи, столица на Либия и Хараре, столица на Зимбабве.

Топ 10 на най-добрите градове за живеене

  1. Виена, Австрия
  2. Мелбърн, Австралия
  3. Сидни, Австралия
  4. Осака, Япония
  5. Калгари, Канада
  6. Ванкувър, Канада
  7. Торонто, Канада
  8. Токио, Япония
  9. Копенхаген, Дания
  10. Аделаида, Австралия