Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Виена почита 100 г. от смъртта на Климт, Шиле и Ото Вагнер

Поредица от изложби в австрийската столица, посветни на един макабрен период в изкуството

Eгон Шиле, „Полегнала жена със зелени чорапи“, 1917 - Виена почита 100 г. от смъртта на Климт, Шиле и Ото Вагнер

Eгон Шиле, „Полегнала жена със зелени чорапи“, 1917

Преди сто години във Виена един след друг умират художниците Густав Климт, Егон Шиле и архитектът Ото Вагнер. Тримата си отват един след друг за няколко месеца. Творчеството им оформя виенския ар нуво. Един век след смъртта им те остават незабравими, пише Дойче веле. С множество изложби през 2018-а най-големите музеи във Виена и околността ще потопят ценителите в атмосферата от 1918 г. и припомнят живота и творчеството на гениите на австрийското изкуство.

На 6 февруари 1918-а почива Густав Климт, на 11 април – архитектът Ото Вагнер, на 18 октомври – графичният дизайнер и художник Коломан Мозер, а на 31 октомври умира и художникът Егон Шиле. През същата тази година краят на Първата световна война бележи разпада на Хабсбургската империя.

Един век по-късно, виенчани си припомнят тази макабрен момент със серия от изложби, посветени на едни от големите си таланти в изобразителното изкутво. Художниците Климт, Шиле и Мозер и архитектът Ото Вагнер са провокирали революция в много направления: изкуство, литуратура, архитектура, психология, философия и музика, които превръщат импреския град на Дунава в гнездо на интелектуалци в онези дни.

„Това е уникален сблъсък на всички видове изкуства и науки – литературата на Хофманстал, музиката на Шьонберг, психоанализата на Фройд и дори икономиката на Шумпетер“, казва Ханс Петър Виплингер, директор на виенския музей „Леополд“.

„Виена никога не е налагала течения, но винаги е била добра в създаването на нещо специално от това, което вече съществува“, добавя докторът по история на изкуството Александра Браунер.

Музеят „Леополд“ даде старт на годишнината, която ще продължи до края на 2018-о – на 18 януари бе открита първата от поредица от шест изложби с акцент върху Климт, Мозер, Ричард Герстл и Оскар Кокошка. В града и околността експозициите по този повод ще наброяват близо 20. В тях ще бъдат показани примери за класика от периода на 1900 г. – мебели, занаятчийски произведения, постери, дело на Мозер.

През февруари се открива изложба в памет на Шиле, чиито еротични пана и днес изчервяват мнозина – доказателство за това са прикритите гениталии на постерите за изложба на художника в Лондон миналата година.

От 23 март до 26 август музеят „Белведере“ ще почете черната годишнина с изложбата „Климт не е мъртъв – пробуждане в Централна Европа“, а след това от 19 октомври до 17 февруари следващата година ще продължи с „Егон Шиле – пътеките към колекциите“. Това е и най-посещаваният музей в Австрия с 1,4 милиона посетители ежегодно. Той притежава може би най-известната картина на Климт – „Целувката“.

От 15 март пък до 7 октомври Виенският музей ще представи колекция на творбите на визионера и главен архитект на Виена Ото Вагнер. На Вагнер ще е посветена и изложба в Музея по приложни изкуства в града.

През 2018-а и Музеят по история на изкуството ще се включи в годишнината и ще представи отново изложбата „Стълба към Климт“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах