Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виенският симфоничен оркестър с първи концерт у нас

Излиза на сцената на Античния театър в Пловдив

Найден Тодоров дирижира Софийската филхармония в Музикферайн, Виена, през 2019 г., а тази година ще дирижира у нас Виенския симфоничен оркестър. Снимка: Руди Бежев  - Виенският симфоничен оркестър с първи концерт у нас

Найден Тодоров дирижира Софийската филхармония в Музикферайн, Виена, през 2019 г., а тази година ще дирижира у нас Виенския симфоничен оркестър. Снимка: Руди Бежев

Виенският симфоничен оркестър, един от най-елитните музикални състави на европейска сцена, пристига за пръв път в България тази есен. На 9 и 10 септември официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на сцената на Античния театър в Пловдив.

Под диригентството на виенския възпитаник Найден Тодоров оркестърът ще изпълни Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг Ван Бетовен, Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.

Солист ще бъде цигуларят Марио Хосен.

Виенският симфоничен оркестър е със 122 години история, основан през 1900-а от диригента Фердинанд Льове, тогава с името Виенско концертно общество. Съставът преминава през много трудности в първата половина на миналия век, изправя се пред отлив на публика заради радиото и става маша на пропагандата по време на нацистката окупация от 1938 г. По време на войната оркестърът е разпуснат, възобновява дейността си през 1945 г. Под ръководството на Йозеф Крипс симфониците излизат от изолацията, наложена от геополитическата ситуация след ВСВ, и постепенно се налагат като един от водещите оркестри в Европа.

Виенският симфоничен оркестър. Снимка: Петер Риго/www.wienersymphoniker.at

През годините съставът е воден от Генадий Рождественски, Владимир Федосеев, Херберт фон Караян и редица други знаменити диригенти. От 2021 г. директор на състава е Андрес Ороско-Естрада, австриец с колумбийски произход.

Дом на Виенския симфоничен оркестър е Концертхаус в австрийската столица. Често музикантите излизат и на сцената на „Музикферайн“ и в „Театър ан дер Вийн“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90