Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виенското колело в Москва, „най-голямо в Европа“, се развали при първото пускане

Призовават да се сменят предварително закупените билети за „Слънцето на Москва“

Снимка: Mos.ru/Уикипедия - Виенското колело в Москва, „най-голямо в Европа“, се развали при първото пускане

Снимка: Mos.ru/Уикипедия

Пълен провал се оказа опитът на Москва да създаде „най-високото виенско колело в Европа“, съобщава „Комерсант“. Инсталирано в Деня на Москва – 10 септември, когато се празнуваше 875-годишнината на руската столица – колелото спря да работи още същия ден.

„Слънцето на Москва“, разположено в московския „Парк на бъдещето“, е високо 140 метра – с 5 метра повече от „Лондонското око“, инсталирано през 2000 г. Преди празненствата по случай празника на Москва руските медии гордо обявиха, че това е най-голямото подобно съоръжение в Европа. На откриването му присъства лично президентът Владимир Путин заедно с кмета на руската столица Сергей Собянин.

Още при първото пускане на колелото, то започна да спира, а първите му посетители увиснаха на 140 метра над земята. След няколко опита „Слънцето на Москва“ беше спряно, организаторите на събитието обявиха, че е заради наплива от хора. Три дни по-късно колелото все още не се върти, а сайтът на атракцията не работи. В медиите се появяват съобщения, които призовават хората да сменят предварително закупените билети за „Слънцето на Москва“ за други атракциони.

Огромното колело се намира в близост до жилищни сгради, което също създава напрежение в руската столица, отбелязват от „Комерсант“. В уточненията за използването на атракцията се казва, че тя ще бъде недостъпна при по-силен вятър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС