Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Викайте му Главния Туит

Илон Мъск вече управлява Туитър еднолично, ще налага такса на знаменитости

Илон Мъск се самоопредели като „Главния Туит“ и „Оператор на горещата линия на Туитър за оплаквания“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Викайте му Главния Туит

Илон Мъск се самоопредели като „Главния Туит“ и „Оператор на горещата линия на Туитър за оплаквания“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управлението на Туитър мина изцяло в ръцете на Илон Мъск, след като милиардерът разпусна съвета на директорите на компанията, съобщава Би Би Си. Собственикът на „Тесла“ купи социалната мрежа за 44 млрд. долара миналата седмица и едно от първите му решения бе да уволни главния изпълнителен директор, финансовия директор и други хора на ключови позиции.

Мъск готви големи промени за компанията, които включват преразглеждане на начина, по който Туитър верифицира акаунти със синьо кръгче – с такъв маркер могат да се сдобият профили, които генерират голям публичен интерес, а администраторите им са успели да докажат автентичността си. Досега верифицирането ставаше безплатно, но според Мъск може да се въведе месечна такса от 20 долара за придобиването му.

Предложението възмути потребителите на социалната мрежа, някои от тях дори заявиха готовност да се откажат от социалната мрежа, ако се въведе подобна солена такса за настоящите им привилегии. Сред негативно реагиралите бе и Стивън Кинг, който написа, че не той трябва да си плаща за Туитър, а социалната мрежа да му плаща, задето я използва и популяризира. Мъск му отговори с аргумента, че Туитър не може да се издържа само от рекламодатели и предложи по-разумна такса от 8 долара на месец.

Притеснените са не само ползвателите на социалната мрежа, но и заетите в нея. Според „Вашингтон Поуст“ Мъск обмисля да уволни 25% от служителите в компанията. Подходът към неактивните акаунти също ще бъде радикален – всеки профил, който не е бил използван повече от една година, ще бъде изтриван.

След елиминирането на борда на директорите Мъск вече е изпълнителен директор на три компании – назова се „Главния Туит“ и „Оператор на горещата линия на Туитър за оплаквания“, междувременно управлява „Тесла“ за електромобили и космическата „СпейсЕкс“, отбелязва Би Би Си. Позицията му в социалната мрежа обаче вероятно ще е временна, както самият той вече няколко пъти намекна.

Междувременно източници съобщават, че Джак Дорси, основателят на Туитър, е прехвърлил дела си с акции на стойност 978 млн. долара в частната компания. Дорси напусна борда на директорите през май, но се обяви в подкрепа на продажбата на Мъск.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС