Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Викът” на Мунк запазен в хранилище на световната памет

Арктическият световен архив съхранява артефакти, документи и произведения на изкуството на „бъдещенепроницаем” носител

Едвард Мунк, „Викът“, 1893 г. Снимка: Норвежка национална галерия/Уикипедия - „Викът” на Мунк запазен в хранилище на световната памет

Едвард Мунк, „Викът“, 1893 г. Снимка: Норвежка национална галерия/Уикипедия

Националният музей на Норвегия „замрази” колекцията си от над 400 хил. експоната в Арктическия световен архив, включително „Викът“ на Едвард Мунк, съобщават световните агенции. Цифрови копия на всички притежания на музея са запечатани върху piqlFilm – аналогова лента, позволяваща безопасно съхранение на цифрови данни в автономен режим.

Норвежката технологична компания Piql AS, чието дело е технологията, е основала Арктическия световен архив като „безопасно хранилище на световната памет”. Той се намира в изоставена въглищна мина във вечните ледове на архипелага Шпицберген, недалеч от Световното семехранилище. Целта му е да запази информацията за артефакти и информация от световно значение, които могат да пострадат от природни катаклизми, технологични изменения, хакери и войни.

Технологията piqlFilm е наричана „бъдещенепроницаем” носител. Според Ролф Ингве Уген, директор по управление на колекциите в Националния музей на Норвегия, теоретично за прочитане на информацията върху този носител е нужна само светлина.

Заедно с колекцията на норвежкия музей, в Арктическия световен архив се съхраняват депозити на УНИЦЕФ, стокхолмския Музей на съвременното изкуство и Ватиканската библиотека. Ангажиментът на Арктическия архив е да съхранява „замразените” колекции „повече от хиляда години”.

Идеята да се пазят артефакти, документи и произведения на изкуството под земята не е нова и е експлоатирана през Втората ветовна война. По думите на Ролф Ингве Уген, Шпицберген е особено отдалечен и безопасен.

„Това е като друга планета, последната граница”, казва директорът на Норвежкия национален музей.

Вижте още: ЗАЩО ВИКАМЕ? ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКИ КОТВИ КЪМ СВЕТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС