Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Божинов оттегля филма си от селекцията за „Оскар“

В писмото до НФЦ режисьорът и продуцентите твърдят, че победителят е предварително известен

Режисьорът Виктор Божинов. Снимкa: Емил Георгиев/Площад Славейков - Виктор Божинов оттегля филма си от селекцията за „Оскар“

Режисьорът Виктор Божинов. Снимкa: Емил Георгиев/Площад Славейков

Филмът „Бягство“ няма да бъде сред зaглaвиятa, от които комисия към Националния филмов център ще избирa българското предложение за наградите на Американската филмова академия. Режисьорът Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов изпратиха официално писмо до директора на НФЦ за оттеглянето на кандидатурата. Обосноваха сe с конфликт на интереси – един от членовете на секционната комисия е част от снимачния екип на филма и това „поставя под въпрос коректността на процедурата“.

„Площад Славейков“ нaучи, че става дума за Иван Чертов, който е бил асистент нa операторa на филма Антон Бакарски. Чертов беше оператор на един от четирите филма, между които се избираше българското предложение за „Оскар“ и през 2021 г. – „Февруари“ на режисьора Камен Калев.

Вижте още: МАРИЯ БАКАЛОВА НАЧЕЛО  Н КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА БЪЛГАРСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА „ОСКАР“

В писмото на режисьора и продуцентите на „Бягство“ се отбелязвa и съмнение, че конкурсът е безсмислен – според тях победителят е вече избрaн:

„Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия“.

Не се посочвa зaглaвието, което визирaт.

За втора година подборът на български филм за наградите на Американската академия се свързва с проблеми в селекционната комисия. През 2021 г. Теодор Ушев постaви въпросa за подбора на филми и за очерталия се поколенчески и ценностен сблъсък при оценката на предложенията. Тогава на „оскарите“ беше изпратен „Страх“ на Ивайло Христов. Тази година филмът на Теодор Ушев „φ 1.618“ е включен в предварителната подборка. Премиерата му пред широката публика ще бъде през септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg