Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Виктор Божинов с номинация за мъж на годината, гласувайте!

Иска се мъжество да не се пречупиш, опитвайки се да правиш кино в България

Какъвто и да бъде крайният резултат от участието на Виктор Божинов в „Мъж на годината“, то вече го направи „Мъж на годината в българското кино“. Снимка: Емил Л. Георгиев - Виктор Божинов с номинация за мъж на годината, гласувайте!

Какъвто и да бъде крайният резултат от участието на Виктор Божинов в „Мъж на годината“, то вече го направи „Мъж на годината в българското кино“. Снимка: Емил Л. Георгиев

„Възвишение“, тръгнал по кината преди около два месеца, се нареди сред най-гледаните български филми, правени след 1989 г. – той бе избран и за културно събитие на 2017-а от читателите на „Площад Славейков“. А в края на миналата година режисьорът Виктор Божинов – със своя дебют в игралното кино – получи номинация за „Мъж на годината“: защото се иска мъжество да не се пречупиш, опитвайки се да правиш кино в България.

В историята на тази класация присъствието на културата е било по-скоро по изключение. Номинации най-често получават политици, спортисти, а понякога и бизнесмени. Така например собственикът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев получава за втори път номинация за „Мъж на годината“ след 2015-а, когато отново имаше и претендент за титлата от културата – актьорът Камен Донев. Но както тогава, така и всяка година, откакто съществува класацията, човек на изкуството не е успявал да я оглави (нали не броим Слави Трифонов за такъв?).

Божинов се нареди сред малцината представители на културата, предлагани за това отличие. Освен Камен Донев, в спор за титлата са влизали и двама писатели – Георги Господинов и Милен Русков. Заедно с Виктор Божинов предложените личности за 2017-а са Ивайло Пенчев и тенисистът Григор Димитров.

Аргуменацията за номинацията на кинорежисьора гласи:

„Той е режисьорът на един от най-очакваните и най-гледаните български филми тази година – „Възвишение“, по романа на Милен Русков. Божинов е създател и на топ български сериали като „Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Връзки“. Той е и единственият български режисьор, пробил на руския телевизионен пазар, заснемайки руския вариант на американския сериал „Кости“.

Крайният срок да дадем своя вот е 19 януари. Но какъвто и да бъде крайният резултат от участието на Виктор Божинов в „Мъж на годината“, то вече го направи „Мъж на годината в българското кино“.

Гласувайте!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах