Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Виктор Божинов с нов семеен сериал за БНТ

Светослав Овчаров екранизира „Войната на буквите“ на Людмила Филипова

Режисьорът Виктор Божинов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Виктор Божинов с нов семеен сериал за БНТ

Режисьорът Виктор Божинов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Виктор Божинов, един от най-успешните български режисьори в последните години („Голата истина за група „Жигули“, „Възвишение“, „Под прикритие”), ще снима нов сериал за БНТ. Това става ясно от публикуваните резултати от конкурсната сесия за филмопроизводство, обявена от БНТ в края на 2020 г. Класираният на първо място телевизионен семеен сериал от 12 епизода по 54 минути се нарича „Вина“ и е по сценарий на Симон Шварц.

Одобрен е и сериал, екранизация по съвременен български роман – „Войната на буквите“ на Людмила Филипова с режисьор и сценарист Светослав Овчаров.

Георги Дюлгеров пък ще снима пълнометражен филм, също екранизация по литературно произведение – „Дядо Вълю“. Дюлгеров е и сценарист на продукцията.

Комисията е одобрила и по два дебютни късометражни проекта – игрални и документални филми, по 27 минути.

Експертите от всички области на телевизионното и кинопроизводството, включени в оценъчната комисия, са решили, че нито един от кандидатствалите проекти за ситуационна комедия в 40 епизода няма достатъчно художествени качества, за да получи финансиране. Сред отпадналите проекти за ситком има и сценарий, продуциран от Владимир Ампов – Графа, със заглавие „Паркинг”.

От селекцията са отпаднали проекти за сериали и филми на Иван Ничев, Евтим Милошев, Виктор Чучков, Драгомир Шолев, Павел Веснаков, Анри Кулев и др.

Все още не са обявени бюджетите на одобрените нови телевизионни продукции.

Вижте още: КОШЛУКОВ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ СНИМА ГЛЕДАЕМО КИНО: ЗА БАЙ ГАНЬО С МЕРЦЕДЕС, ЗА ДОРА ГАБЕ И БАГРЯНА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС