Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Виктор Божинов с втори отказ да предложи филма си за „Оскар”

Авторите на „Бягство” не са съгласни да върнат филма за разглеждане въпреки променения състав на селекционната комисия

Виктор Божинов, режисьор на „Бягство”. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Виктор Божинов с втори отказ да предложи филма си за „Оскар”

Виктор Божинов, режисьор на „Бягство”. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Комисията за избор на българско предложение за международен „Оскар” вече е с променен състав, става ясно от заповед на изпълнителния директор на НФЦ Петър Тодоров, публикувана в сайта на центъра. Операторът Иван Чертов, който е участвал в снимачния екип на предложения филм „Бягство” с режисьор Виктор Божинов, е заменен от оператора Александър Станишев.

Заповедта даде повод за официално писмо от Петър Тодоров, също публикувано на сайта на НФЦ, в което той се обръща към режисьора и продуцентите на „Бягство” с покана отново да включат филма в селекционния списък. Преди промяната в състава на комисията авторите на филма оттеглиха кандидатурата му заради евентуален сблъсък на интереси и съмнения в законността на процедурата.

Вижте още: ВИКТОР БОЖИНОВ ОТТЕГЛЯ ФИЛМА СИ ОТ СЕЛЕКЦИЯТА ЗА „ОСКАР”

Писмото на изпълнителния директор на НФЦ получи отговор от Виктор Божинов – режисьор, Галина Тонева и Кирил Кирилов – продуценти на „Бягство”. В писмото те за пореден път потвърждават отказа си филмът да участва в селекцията за предложение за международен „Оскар”, като обосновават решението си с начина, по който е избрана комисията за подбор. Според авторите на писмото в Закона за филмовата индустрия е посочено, че само Националният съвет за кино може да избере коя българска продукция да представя страната в наградите на Американската филмова академия.

„Поради съдебни дела и през настоящата календарна година, законово структуриран Национален съвет за кино продължава да не функционира, но това не значи, че той няма персонален състав, определен съобразно административния акт на министъра на културата”, се казва в писмото.

Божинов, Тонева и Кирилов настояват директорът на НФЦ да даде „детайлна информация за „практиката”, проведена съвместно с Министерство на културата за сформиране на персоналния състав на селекционната комисия, която цитирате във Вашето писмо, както и предприетите от Вас мерки за избягване на възможни конфликти на интереси”. В противен случай „остават съмнения за безпристрастността на бъдещите решения”, настояват от екипа на „Бягство” и очакват отговор, който да стане достояние на цялата филмова общност.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС