VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Николаев: Много политици са падали от столчето на властта

Благодаря за подкрепата, показахте, че искате в България да се задават въпроси, заяви водещият

„Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или разочаровал“, заяви Виктор Николаев. - Виктор Николаев: Много политици са падали от столчето на властта

„Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или разочаровал“, заяви Виктор Николаев.

Мисля, че всички сме виждали много политици, паднали от столчето на властта, каза в кратък коментар водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев по повод интервютата от петък сутрин, в които негови събеседници му отправиха заплахи и неуместни забележки. Николаев заяви, че обичайно избягва коментарите, а предпочита въпроси, но благодари на всички, които са подкрепили журналистиката – от тръгналата „лавина“ станало ясно, че обществото иска в България да се задават въпроси свободно.

Водещият не назова пряко политиците, с които разговаря в петък – депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. След ултиматум към четири медии да му се извинят, отправен чрез правителствената пресслужба, през уикенда Симеонов обяви, че ще ги съди за „клеветническа кампания“ срещу него. Заместник министър-председателят твърди, че не е отправял заплахи към Николаев, а в това бил убеден и самият журналист – двамата, по думите на вицепремиера пред Сашо Диков в неделя, дори се чули и „се смели“ на случилото се.

Вижте още: НЕПОЛУЧИЛ ИЗВИНЕНИЕ, ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЩЕ СЪДИ БНТ, БНР, БТВ И НОВА

Сутринта в понеделник Николаев обясни, че неговата и на колегите му работа е да задават въпроси – „добри или лоши за някого, остри, спорни, но най-вече зададени, без претенции, без страх, без да се изживяваме нито като жертви, нито като кандидати за „Пулицър“.

„Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или разочаровал – коментира водещият. – Ние задаваме въпроси, всеки сам си преценява какво да отговори, как да реагира, какво да каже.“

По думите му всички носим отговорност за това кой е в политиката, защото сами сме го избрали – а когато е там, трябва да се задават въпроси. Николаев реферира и директно към коментарите за „празното столче“ на доскорошната му партньорка в предаването Ана Цолова, като отбеляза:

„Колкото до столчетата, мисля, че всички сме виждали много политици, паднали от столчето на властта. Не забравяйте, че тези столчета вие ги давате, те са с колелца, можете да ги премествате, зависи от вас“.

Цялото изказване на Виктор Николаев от сутринта:

„Избягвам коментарите, предпочитам въпросите, но днес специално искам да благодаря на всички вас, които подкрепихте журналистиката – не просто мен или предаването. Това, което видяхме, не беше подкрепа – това беше лавина. Изпод руините на българската журналистика, срутвана, блъскана доста време, тръгна лавина, а от реакциите ви след предаването в петък разбрах едно. Вие показахте, дадохте знак на журналистите, на политиците, на собствениците на медии и бизнеси, че искате в България да се задават въпроси свободно. Добри или лоши за някого, остри, спорни, но най-вече зададени, без претенции, без страх, без да се изживяваме нито като жертви, нито като кандидати за Пулицър. Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или разочаровал. Ние задаваме въпроси, всеки сам си преценява какво да отговори, как да реагира, какво да каже.

Що се отнася до това кой говори от студиата – управляващи, опозиция – ние, всички ние, носим отговорност кого избираме, кой е в политиката. И когато е там, ние сме длъжни да питаме. Ще се опитаме да продължим да го правим.

Колкото до столчетата, мисля, че всички сме виждали много политици, паднали от столчето на властта. Не забравяйте, че тези столчета вие ги давате, те са с колелца, можете да ги премествате, зависи от вас“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg