Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Пелевин с роман за Русия след Путин

Авторът описва свят, където няма физически секс, а императорът носи ДНК от мустака на Михалков

Виктор Пелевин винаги е изграждал доста скрупульозно своите светове. Романът „iPhuck 10“ не е изключение.  - Виктор Пелевин с роман за Русия след Путин

Виктор Пелевин винаги е изграждал доста скрупульозно своите светове. Романът „iPhuck 10“ не е изключение.

„iPhuck 10“ – така се нарича новият роман на Виктор Пелевин. iPhuck е устройство, с чиято помощ можете да си осигурите липсващия сексуален живот, да обогатите вече наличния, или напълно да го замените. Устройството е скъпо и сложно (далеч по-сложно от прост вибратор или изкуствена вагина), може да работи в интернет и обезпечава на ползвателя абсолютно реалистично изживяване, разказва Наталия Кочеткова в Лента.ру.

Устройството е всъщност жизнено необходимо на руснаците, защото в Русия през втората половина на XXI век (а точно тогава се развива действието на романа) секс няма. Тоест никой не се занимава с него телесно. И по-точно, за секс вече не са нужни двама (или повече), а един (винаги е било така, но не съвсем). Половите контакти между мъж и жена, мъж и мъж, жена и жена и въобще всички видове секс, за които се изисква повече от едно биологическо тяло — са маргинализирани. Хората спят с проекции (андроиди или iPhuck-ове) и се размножават чрез епруветки, за да избегнат инфекции и да си осигурят здраво потомство. Но пък илюзията им позволява да прекарват нощите си с приказни принцеси или римски гладиатори  — кой с каквото предпочита. Е, срещат се и все още оцелели фенове на физическия секс, но те са извън закона.

Виктор Пелевин винаги е изграждал доста скрупульозно своите светове. Романът „iPhuck 10“ не е изключение. Във втората половина на XXI век мрежовото и виртуалното е – ако не окончателно взело връх над биологическото и физическото, то във всеки случай получило не по-малко убедителен статут. Например, появили са се гробища/колумбарии, където след смъртта на човека се съхраняват облаци от неговите устройства.

Държавната политика също е претърпяла съществени изменения след Владимир Путин: Руската федерация сега се нарича Руска империя, тя е монархия (възстановена е в края на 2030-те) и се управлява от клониран Император (38% от биологическия материал е взет от левия мустак на Никита Михалков, останалото е подобрено с гени от европейски, китайски и абисински династии). Ако с Императора се случи нещо лошо, то на мястото на Аркадий Първи идва Аркадий Втори, Трети и т.н. по списъка. Описаните в романа събития се развиват при Аркадий Шести.

Герои

Виктор Пелевин си е измислил герой-разказвач — пищещ разум, лишен от телесно въплъщение. Сам той казва за себе си, че е „типичен руски изкуствен интелект от втората половина на XXI век“, „полицейско-литературен робот ZA-3478/PH0 9.3“ с достоевското име Порфирий Петрович. ПП (наречен така за краткост) живее само в мрежата, а неговият характер, по собственото му точно определение, е „оцветен в контрастните тонове на нашата историческа и културна памет“ и съчетава в себе си едновременно „Радишчев с Пастернак и дознателя по тяхното обединено дело“.

Външността на полицейския робот може да бъде всякаква, но той е в състояние да я променя сам и свободно, в рамките на задания. ПП има „щръкнали мустаци ала Петър I“, бакенбарди (във всички цветове: от оранжево до лилаво) и „плешивина, прикрита със странично заметната дълга коса тип „вътрешен заем“. Главното е, че алгоритъмът му налага да изпълнява две функции. Първата — „да разкрива престъпления, да наказва злото и да утвърждава добродетелите в качеството си на таен сътрудник на Полицейското управление. И втората  — да пише за това роман в реално време.

Роботът вече е написал 243 романа, когато е взет под аренда от изкуствоведка и куратор на име Маруха Чо (бръсната до голо, „изсушена от диети“, с кожена БДСМ каишка с шипове на врата, чийто социален пол е определен в анкета като „жена с топки“) за „конфиденциален анализ на арт-пазара“. Тогава и пристъпва към написването на 244-ия – романа „iPhuck 10“.

Жанр

Както се шегуват сценаристите, вторият въпрос, който обикновено задават продуцентите (първият е: кой е главният герой?), звучи така: кой е злодеят и къде е любовната линия? Отговор: злодеят е жената с топките, а любовта ще я намери в мрежата. Много любов. Напрегната и изобретателна. В някакъв момент в играта ще се включи дори червена английска телефонна кабина – не като място за срещи, а като инструмент за проникване, но спойлерите не са добре дошли тук. Маруха изпраща ПП да събира информация за различни произведения на изкуството, а в почивките връзката им се развива от флирт до секс. Разбира се, виртуален.

Затова жанровата принадлежност на „iPhuck 10“ е някъде между детективски и любовен роман. Ако си припомните „Върколашки метаморфози“ и „S.N.U.F.F.“, до тях на рафта можете да поставите и „iPhuck 10“. И трябва да кажем, че с такава джеймсбондовщина в абсурдни футуристични декори Виктор Пелевин се справя най-добре. Неговата ирония и цинизъм много отиват на любовната линия, а талантът му на фантаст – на сложния образ на антагониста.

Критики

За отношенията между Виктор Пелевин и литературните критици може да се напише отделен роман. Те не са прости. Повлияни са от много обстоятелства: от текста на пелевинския роман до възгледите на определения критик да прекрасното. Някои уважавани наблюдатели от по-старото поколение се изказваха доста рязко за книгите на писателя. В отговор Виктор Пелевин им измисляше обидни прозвища и ги включваще като епизодични герои по доста непривлекателен начин в новите си романи.

И в „iPhuck 10“, през устата на литературния си робот полицай, авторът избухва в дълги филипики срещу всички критици като цяло и тяхната роля като „куратори на литературния процес“. На някои места атаките са прекалено груби, за да претендират за изящество. На места са твърде елегантни, за да изглеждат груби.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС