VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Самуилов с „Орфеев венец”

„Златна четка“ връчена на илюстраторката Люба Халева

Емоционален за Виктор Самуилов момент бе увенчаването му с Орфеевия венец на сцената на Античния театър в Пловдив. Снимка: Владислав Христов - Виктор Самуилов с „Орфеев венец”

Емоционален за Виктор Самуилов момент бе увенчаването му с Орфеевия венец на сцената на Античния театър в Пловдив. Снимка: Владислав Христов

Детският писател и поет Виктор Самуилов е носителят на наградата „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, присъден му от фестивала „Пловдив чете“ за 2020 г. Творецът получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и премия от 5000 лева. По време на церемонията поетът поздрави публиката със стихотворение за писател, който ще разбере какво е написал, едва когато научи азбуката.

„Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на „Орфеев венец“ като Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев. Благодарен съм, че тези поети ги има. И това се случва с годините на усърдие и упоритост в едно тайно място, наречено издателство „Жанет 45“. Що за шантава птица трябва да си, за да се посветиш на делото да издаваш българска литература и така да пишеш българската литературна история. Благодаря на днешните малчугани, които потропват с юмручета по клавиатурата с мечтата да разкажат своите истории. Нека са спокойни – издателство „Жанет 45“ няма почивен ден“, каза Самуилов.

„Орфеев венец“ за съвременна поезия е българска литературна награда, която се присъжда ежегодно по време на фестивала „Пловдив чете“. Учредена е през 2006 г. от пловдивските издателства, организатори на фестивала „Пловдив чете“, а партньори са Министерството на културата, община Пловдив и Асоциация „Българска книга“. Носители на наградата през годините са някои от най-големите български поети – Валери Петров, Иван Цанев, Иван Теофилов, Екатерина Йосифова, Александър Секулов и други.

Приз „Златна четка”, която се връчва от 2015 г., за художествено оформление на книга кметът на Пловдив Здравко Димитров връчи на Люба Халева.

„Това е награда с особена тежест”, заяви художничката.

През 2015 г. Халева печели и националната награда „Христо Г. Данов“ в категорията „Изкуство на книгата“ за работата си като илюстратор и оформител на книги на ИК „Жанет 45“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90