Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Стоянов и.д. директор на Филхармонията

Ще управлява елитния оркестър до конкурс

"Знам много добре колко талант и дългогодишен труд стои зад всеки тон", казва в обръщението си към музикантите новият директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов. Снимка: Румен Добрев - Виктор Стоянов и.д. директор на Филхармонията

"Знам много добре колко талант и дългогодишен труд стои зад всеки тон", казва в обръщението си към музикантите новият директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов. Снимка: Румен Добрев

Виктор Стоянов, един от активните протестиращи срещу кабинета Орешарски, ще бъде назначен временно за директор на Софийската филхармония, научи „Площад Славейков“. Стоянов бе и зам.-министър на културата в служебния кабинет, управляван от Мартин Иванов. Другият заместник на Иванов – Боил Банов, бе харесан от Вежди Рашидов и оставен на поста си.

Стоянов ще бъде директор на Софийската филхармония до избора на нов титуляр за поста. Конкурсът ще бъде обявен в началото на 2015 г.

Виктор Стоянов е завършил столичното Музикално училище, свири на пиано, бил е част от попгрупа „Киора“ и студиен тонрежисьор. Композирал е музиката към сериала „Четвърта власт“ и филмите „Лора от сутрин до вечер“ и „Вила Роза“. Двамата със Стоян Михалев написват химна на ДСБ „Моят ден“. За кратко е бил в Управителния съвет на „Музикаутор“ и член на гражданската квота към Комисията за култура и медии в 39-ото Народно събрание.

Любопитно е, че ако Стоянов реши да кандидатства за щатен оркестрант във Филхармонията, той няма да бъде приет, тъй като цензът му не отговаря – той е завършил педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, а всички музиканти, които ще управлява, са възпитаници на Музикалната академия „Панчо Владигеров“.

Софийска филхармония е основана през 1949 г. от проф. Саша Попов. Това е Царският симфоничен оркестър, създаден от Академичния симфоничен оркестър. Преди Виктор Стоянов, елитният състав е бил ръководен от Явор Димитров, Емил Табаков и Константин Илиев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg