Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Стоянов не станал зам.-министър заради протестите: Критичен съм отдавна

Задача № 1 на министър Мартин Иванов е да намери пари за старта на театралния сезон

Министър Мартин Иванов представи заместника си Виктор Стоянов (на снимката) пред журналистите така: "Има поменик с награди, активна гражданска позиция и решимост да я отстоява". - Виктор Стоянов не станал зам.-министър заради протестите: Критичен съм отдавна

Министър Мартин Иванов представи заместника си Виктор Стоянов (на снимката) пред журналистите така: "Има поменик с награди, активна гражданска позиция и решимост да я отстоява".

Катон Стари ще дърпа конците в българската култура в близките два месеца. Във вторник служебният министър Мартин Иванов представи програмата и екипа си пред журналисти. Сред важните цели на бившия шеф на Държавна агенция „Архиви” и настоящ министър е да се пребори бюджетът за култура спрямо брутния вътрешен продукт да не започва с нула.

„Няма да се уморя и като Катон Стари ще повтарям: „ 1% за културата. 1% за културата”, каза Иванов, перифразирайки искането на на древноримския сенатор: „Картаген трябва да бъде унищожен”.

Приоритет № 1 на настоящия собственик на министерското кресло на бул. „Ал. Стамболийски” 17 е да приключи успешно конкурса за Европейска столица на културата 2019 между градовете-финалисти – София, Пловдив, Варна и Велико Търново. „Държа на прозрачността в процедурата, за да не се стигне до обжалване на резултата и компрометиране на България”, каза Мартин Иванов.

Сред тежките битки, които новият културен министър трябва да води, е тази за предстоящия театрален сезон. Според данни на ведомството, за първото полугодие не достигат 4,6 милиона лева, а до края на годината липсващите средства ще скочат поне двойно. „Ще проведем срещи с всеки директор на театър поотделно. Няма да съберем всички и да им кажем „режете”. Ако трябва, ще водя разговори и с премиера, и с президента, за да гарантираме новия сезон”, обяви министърът.

Сред първите действия на Мартин Иванов на поста е и обявяването на конкурс за директор на Националния филмов център. Министърът подписа необходимите документи за това днес.

Виктор Стоянов станал зам.-министър заради приятели емигранти

Зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, чието назначение разбуни духовете в артгилдията, приел поста след оферта на президента и премиера. По собствените му признания, умувал дълго дали да се отзове.

„Сетих се следното: Всички от моите приятели в Музикалното училище са в чужбина. Защо всички талантливи хора напускат? Основната ми мотивация е да помогна на гилдията”, обясни Стоянов.

Заместникът на Мартин Иванов не се притесни от въпроса редно ли е протестър да заема такъв пост: „Моята гражданска позиция не е известна от вчера и това, че имам критичен поглед към държавата ще ми помогне в сегашната работа”. Ето кои са най-силните му качества, които шефът му Мартин Иванов изтъкна при представянето му: „Има поменик с награди, активна гражданска позиция и решимост да я отстоява, както и поглед и връзка с младежката култура”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg