Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Виктория Муллова – прочута цигуларка и бегълка от СССР, с концерт у нас

Заедно със Софийската филхармония виртуозната музикантка ще изпълни „Концерт за цигулка“ от Шостакович

Виктория Муллова получава от съветската власт цигулка Страдивариус, която оставя в хотела, когато решава да напусне СССР. Снимка: Личен архив - Виктория Муллова – прочута цигуларка и бегълка от СССР, с концерт у нас

Виктория Муллова получава от съветската власт цигулка Страдивариус, която оставя в хотела, когато решава да напусне СССР. Снимка: Личен архив

Руската цигуларка Виктория Муллова, избягала навремето от Съюза, за да търси успеха на Запад, ще излезе на сцената на зала „България“ на 2 декември. Заедно с оркестъра на Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров тя ще изпълни Концерт за цигулка № 1 на Шостакович.

Историята на Муллова е като сюжет за филм за Желязната завеса. Виктория е родена през 1959-а в бедно семейство в град Жуковский, на 20-ина километра от Москва. Класическата музика я привлича от съвсем малка. Специалистите в Съветския Съюз оценяват таланта ѝ и през 1980-а ѝ позволяват да участва в конкурса „Сибелиус“ в Хелзинки, където тя триумфира с първа награда. Две години по-късно печели и златен медал от конкурса „Чайковски“ в Москва. Държавата ѝ дава забележителен инструмент – Страдивариус. Но въпреки отличията и жеста с цигулката, кариерата ѝ не потръгва и рядко я канят на концерти, разказва тя пред вестник „Ведомости“ през 2003 г.

Сега всички знаят как са се отнасяли към музикантите на „Госконцерт“ и как е трябвало да бягат, за да свирят по гастроли. Нямах пари, не съм давала подкуп. Невъзможно е целият ти живот да зависи от чиновници“, разказва Муллова.

Америка за България

Един ден през 1983 г., след свой концерт във Финландия Муллова оставя на леглото си в хотела Стадивариуса и тръгва за Швеция. Новината гръмва в пресата, около хотела ѝ е пълно с журналисти и цигуларката два дни не излиза. От американското посолство, откъдето са ѝ обещали виза, вече чакат обаждането ѝ и когато го получават, изпращат бронирана кола с охрана. Преоблечена и с руса перука, тя успява да се добере до посолството, получава виза и заминава за Вашингтон.

На Запад кариерата ѝ най-после потръгва и не след дълго тя „заема място в най-високия ешелон на съвременната цигулка“, както пише през 2007 г. вестник „Комерсант“. Свири с най-добрите оркестри и диригенти. Особено популярна става с интерпретациите си на Бах.

В началото на новия век започва да експериментира със съвременна музика – класически интерпретации на джаз и поп. Този сезон е заложила на класически и романтичен репертоар.

В концерта на 2 декември филхармониците ще изпълнят още две произведения – Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров и „Жар птица“ на Стравински, редакция 1919 година.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3