Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Вилендорфската Венера е от земите край езерото Гарда

Камъкът, от който е изваяна, е от времето на динозаврите

Венера е висока е само 11 сантиметра. Снимка: Музей за естествена история - Виена - Вилендорфската Венера е от земите край езерото Гарда

Венера е висока е само 11 сантиметра. Снимка: Музей за естествена история - Виена

Едно от най-старите произведения на изкуството – статуетката, наречена „Вилендорфска Венера“, е изработено близо до езерото Гарда в северна Италия. Това гласи публикация на австрийски учени в списание Scientific Reports. Вилендорфската Венера е експонат от Музея за естествена история на Виена.

Статуетката е изработена от оолит – материал, неотличим по състав от изследваните образци от скалите край езеро Гарда. Вилендорфската Венера е създадена преди 29 500 години, а материалът, от който е направена, е на повече от 150 млн. години.

Артефактът е открит през 1908 г. в Австрия, близо до местността Вилендорф, в една от древните гробници от Граветската култура. Висока е 11 см и е издълбана от оолитов варовик, какъвто в Австрия няма. С помощта на компютърна томография учените от Виенския университет са изучили вътрешната структура на статуетката и са установили идентичността на материала с този от околностите на италианското езеро. Това означава, че Вилендорфската Венера е „пътешествала“ от южния склон на Алпите близо до Дунав до отвъдната страна, на северните склонове.

„Особено интересно в изследването беше откритието на дребни фрагменти от раковини във фигурата на Венера и тяхната цифрова 3D реконструкция. Сравнението с вкаменелостите от Виенския музей по естествена история ни позволи да идентифицираме раковините и още по-точно да датираме оолита. Камъкът, от който е изработена Вилендорфската Венера, е образуван преди 150 млн. години, когато по земята още са се разхождали гигантски динозаври. Това, че успяхме да прокараме линия от легендарната статуетка от ледниковия период до тропическите морета на мезозоя, беше неочаквано за всички ни“, казва доктор Матиас Харцхаузер, цитиран в прессъобщението на Музея за естествена история на Виена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах