Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вилендорфската Венера е порнография според Фейсбук

Никога не е имало оплакване от посетител относно голотата на статуетката, коментираха от Природоисторическия музей във Виена

Венера е изваяна с пищни форми, висока е само 11 сантиметра, но Фейсбук вижда в нея заплаха за чистотата на съдържанието си.  Снимка: Природоисторически музей във Виена - Вилендорфската Венера е порнография според Фейсбук

Венера е изваяна с пищни форми, висока е само 11 сантиметра, но Фейсбук вижда в нея заплаха за чистотата на съдържанието си. Снимка: Природоисторически музей във Виена

Фейсбук премахна изображение на Венера от Вилендорф, защото на снимката имало „неподходящо съдържание“. След скандала с нимфите от галерията в Манчестър и проблематичната им голота, поредна жертва на цензурата се оказа статуетка на почти 30 хиляди години. Снимката е била публикувана от Лаура Гианда, която след премахването на изображението е обжалвала няколко пъти решението на администраторите на социалната мрежа, но без резултат.

Венера е изваяна с пищни форми, висока е само 11 сантиметра, но Фейсбук вижда в нея заплаха за чистотата на съдържанието си. Изваяна е от варовик през Каменната ера и в момента се съхранява в Природоисторическия музей във Виена, отбелязва сайтът The Art newspaper.

Постът на Лаура Гианда, в който осъжда наложеното ѝ от социалната мрежа ограничение, е споделен над 7000 пъти. От Виенския музей също реагираха.

„Никога не е имало оплакване от посетител относно голотата на статуетката. Няма смисъл да покриваме Венера от Вилендорф и да крием голотата ѝ нито в музея, нито в социалните мрежи“, коментира Кристиан Кьоберл, директор на институцията.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

По-рано този месец друг случай на цензура в изкуството бе разглеждан в съда в Париж – Фредерик Дюран-Баиса съди социалната мрежа от 2011-а, след като профилът му бил закрит, защото е споделил фотография на картината на Гюстав Курбе „Произходът на света“.

Въпреки че Фейсбук промени политиката си относно голотата, когато става дума за „снимки на картини, скулптури и друго изкуство, които изобразяват голи фигури“, практиката да се цензурира изкуство продължава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах