Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вим Вендерс снима „Хубавите дни“ на Петер Хандке

Работи отново със сценариста на „Криле на желанието“

Вим Вендерс започна снимките на „Хубавите дни от Аранхуес“ миналата седмица в Париж.  - Вим Вендерс снима „Хубавите дни“ на Петер Хандке

Вим Вендерс започна снимките на „Хубавите дни от Аранхуес“ миналата седмица в Париж.

„Хубавите дни от Аранхуес”, чийто сценарий е на австрийския писател Петер Хандке, е новият филм на френски език на Вим Вендерс. В продукцията участват Реда Катеб, Софи Семен и Ник Кейв.

Снимките започнаха миналата седмица в Париж. Това е двадесет и вторият филм на германския режисьор, първият му заснет на френски език и третият в 3D, след „Пина” (2011) и „Всичко ще бъде наред” (2015).

„Хубавите дни от Аранхуес” е адаптация по пиеса, написана през 2012 г. от австрийския романист и драматург Петер Хандке. Заглавието е препратка към „Дон Карлос” на Фридрих Шилер. Вим Вендерс ще работи по този проект отново със своя сценарист на „Страхът на вратаря от дузпата” (1972), „Погрешно движение” (1975) и най-забележителния – „Криле на желанието”(1978), с награда за режисура от Фестивала в Кан.

„Петер Хандке пише този текст, озаглавен „Летен диалог”, в който има двама герои – мъж и жена. В началото разговорът им и думите им са колебливи. После се разпростират върху много и различни теми. Понякога се отдават на игри с въпроси и отговори, друг път диалогът силно се оживява, или пък се превръща в монолог”, разказва Вим Вендерс.

Пиесата е написана през 2011 г. Премиерата ù е през 2012 г. в Бургтеатър, Виена, по време на Виенския фестивал, под режисурата на Люк Бонди. У нас е издадена в книга от Black Flamingo.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах