Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вим Вендерс за Джони Деп: Кой съм аз, за да го съдя как живее?

Съвременният морал би ограничил размаха на творци от ранга на Пикасо, каза германският режисьор

Вим Вендерс е в Сараево, Босна и Херцеговина, за да получи почетната си награда от фестивала. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Вим Вендерс за Джони Деп: Кой съм аз, за да го съдя как живее?

Вим Вендерс е в Сараево, Босна и Херцеговина, за да получи почетната си награда от фестивала. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вим Вендерс излезе в защита на фестивала, където Джони Деп ще бъде отличен за цялостно творчество. Германският режисьор получи почетна награда миналата седмица на кинофорума в Сараево. Реакцията му бе породена от вълна на недоволство, започнала след обявяването, че Джони Деп ще получи приз от фестивала в Сан Себастиан и ще бъде почетен гост на фестивала в Карлови Вари.

„Ако някой е очернен заради някакви обвинения, понякога е много трудно да докажеш противното – казва той пред „Скрийн Дейли“. – Понякога обаче се доказва без сянка на съмнение, какъвто е случаят с господин Уайнстийн. В други случаи, ако има съмнение, мисля, че хората са свободни да дават награди за това, което Деп прави като актьор. Джони определено е направил няколко велики филма и е подкрепял чудесни проекти. Кой съм аз, за да го съдя как живее? Така ще бъде, докато някой не ме убеди, че той е направил нещо, което творец от неговия ранг не бива да прави.“

Съвременният морал би ограничил размаха на много от големите творци на миналото, допълни Вендерс:

„По днешните стандарти Пикасо трябваше да е свален от всички музеи. Как приемате това? Пикасо не е бил особено мил с някои от жените в живота си“.

В наши дни ситуацията на Деп трябва да породи по-широк дебат относно „схващането ни за истината и фалшивите новини“, заяви режисьорът.

„Живеем в толкова различни времена – обясни той. – Никой не знае нормите; интернет и социалните мрежи фалшифицират толкова много неща. Така че докато ние, като общество, не се съгласим на определени условия, отказвам да съдя когото и да било.“

Възмущението срещу Деп е породено от обвиненията в домашно насилие срещу актьора, отправени от бившата му съпруга Амбър Хърд. Хосе Луис Ребординос, директор на кинофорума в Сан Себастиан, защити репутацията на събитието в изявление миналата седмица, в която се казва, че фестивалът „винаги ще подкрепя презумпцията за невинност и правото на реинтеграция“.

През 2020 г. Деп загуби делото за клевета, заведено срещу британски таблоид заради определението „бияч на съпруги“. Предстои обвиненията в домашен тормоз да се разглеждат и на американска почва, след като съдът даде ход на дело за клевета, заведено от актьора срещу Амбър Хърд заради нейна статия от 2018 г.

Вижте още: ДЖОНИ ДЕП ИСКА $50 МЛН. ОТ АМБЪР ХЪРД ЗА КЛЕВЕТА

Вендерс и творчеството му са представени в специална паралелна програма на фестивала в Сараево. На 13 август той получи почетното отличие „Сърцето на Сараево“. За същата награда се бори и българският филм „Жените наистина плачат“, показан в основния конкурс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90